Publicat 6/8/2020 18:52:01 +02:00CET

El Govern reforçarà l'atenció primària amb 20 milions en personal l'últim quadrimestre

Un sanitari protegit amb un vestit puja a una persona contagiada amb coronavirus a una ambulància al Centre d'Emergències d'Atenció Primària Pere Camps del Raval, a Barcelona/Catalunya (Espanya) a 6 d'abril de 2020 (arxiu).
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

   BARCELONA, 6 ago. (EUROPA PRESS) -

   La Conselleria de Salut de la Generalitat ha anunciat aquest dijous que reforçarà l'atenció primària amb la incorporació de personal de diferents àrees que suposarà una inversió d'uns 20 milions d'euros en l'últim quadrimestre de l'any.

   Segons ha explicat en roda de premsa el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, a la fi d'agost s'acabarà materialitzant aquesta xifra d'inversió econòmica: "Serà un reforç important amb diferents perfils de suport. Tenim el mes d'agost per acabar de concretar".

   "Tenim quatre o cinc mesos complicats que requeriran reforçar l'atenció primària, i difícilment serà amb nou personal mèdic i d'infermeria", ha dit, però ha concretat que seran altres perfils que hauran d'integrar-se en l'atenció primària, com ara psicòlegs, treballadors socials i fisioterapeutes, que ben integrats poden funcionar bé, ha considerat.

   Aquesta incorporació culminarà en el mes d'agost amb una identificació concreta dels perfils i de les seves funcions, així com el nivell d'integració amb altres professionals "per assegurar que els mesos de tardor i hivern poden garantir-se".

LÍNIES D'ACCIÓ

   Aquest reforç de l'atenció primària passarà per alliberar tasques no assistencials, acompanyar dels recursos adequats les noves tasques que ha de gestionar la primària, com els gestors Covid; dipositar en l'atenció primària estrictament les seves tasques i la resta en altres dispositius, i reforçar amb equips humans, tecnologia i nous processos.

   Comella ha recordat la recomanació als professionals de concentrar les seves vacances al juliol i agost: "Sabem que a la tardor i a l'hivern el nivell de complexitat augmentarà", sent important que facin una certa desconnexió física i emocional de tot el viscut fins ara.

   Ha descrit que el ritme de demanda en l'atenció primària no ha parat de créixer des de finals de maig, i que aquesta atenció està donant tot el seu suport al control epidemiològic.

   Davant aquesta situació, el departament espera, davant la major activitat de tardor i hivern, comptar amb unes línies de treball, de les quals ha publicat la instrucció, que "permetran alleugerir bona part del treball assistencial".

   A part de la incorporació dels gestors Covid, Comella ha lamentat que de vegades se li demana a l'assistència sanitària tasques que no van acompanyades de recursos, de manera que el Govern promourà que "el compromís de diferents encàrrecs que tingui l'atenció primària vagin acompanyats de recursos".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés