Publicat 27/1/2019 10:38:32 +01:00CET

El Govern projecta injectar 535 milions més en Salut i revisar temps en les llistes d'espera

Hospital, Passadís, Sala d'espera
EUROPA PRESS - Archivo

Planteja 55 milions més per a la renda garantida i 33,6 més para MENA

BARCELONA, 27 gen. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat projecta elevar el pressupost de la Conselleria de Salut en 535 milions més pel 2019, la qual cosa suposaria aconseguir els 9.411 milions, un 6% més que en l'exercici del 2017, i preveu revisar i adaptar el temps d'espera mxim en les llistes d'espera aquest any.

Així ho recull el document que utilitza el Govern per a la negociació dels comptes d'aquest any, al que ha tingut accés Europa Press, i que proposa desmarcar-se de les retallades executades des del 2011 i convertir-se en el tercer més elevat per darrere dels del 2009 (9.412 milions) i 2010 (9.875 milions).

Una de les novetats que planteja la Generalitat al fil del nou pressupost passa per aprovar i desplegar el decret de llistes d'espera, reestructurar l'oferta de serveis per donar continutat als resultats del Pla de xoc impulsat per l'exconseller Toni Comín i revisar i adaptar el temps d'espera mxim en les llistes d'espera.

Les llistes d'espera són en l'actualitat un dels principals cavalls de batalla de la sanitat catalana, i precisament aquesta setmana la consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que el 6% dels pacients excedeix el temps mxim d'espera garantit per llei, mentre que un 94% dels malalts es troben dins dels límits.

En aquesta línia, espera adaptar els criteris de priorització clínics i socials de les llistes d'espera i d'accés a l'atenció primria, la salut mental i reproducció humana assistida (RHA).

ACORDS DESPRÉS DE LA VAGA MDICA

Els comptes també plantegen reflectir els augments retributius dels sanitaris de l'Institut Catal de la Salut (ICS) del 2017 i 2018 (64,6 milions), així com la dotació pressupostria per finanar l'Acord sindical de 70,7 milions signat després de la vaga de metges de Primria de novembre, si bé queda pendent un acord per a la sanitat concertada.

Salut planteja assumir la contractació dels 250 professionals compromesos en l'acord mdic i porta fitxada ja una trentena fins ara, per la xifra est lluny dels 850 facultatius que plantegen grups com el dels comuns, allegant Salut la dificultat de trobar aquest muntant de professionals al territori.

En l'avantprojecte de pressupost preveu destinar 15,1 milions d'euros a cobrir el dficit de professionals, 12,8 milions per a substitucions de personal i recuperar el 50% de la productivitat variable lligada a aconseguir els objectius fixats (23,7 milions).

Com a objectius centrals, situa l'adequació de les necessitats de l'atenció primria per reforar l'atenció a la població més vulnerable, crear una Estratgia Nacional d'Atenció Primria i Salut Comunitria, engegar el demandat Pla Nacional d'Urgncies i desplegar la xarxa oncolgica.

Un altre dels fronts que incorpora i que ja va anunciar Vergés en la seva primera compareixena parlamentria és el de recuperar les inversions en infraestructures sanitries, amb uns recursos addicionals de 29,4 milions d'euros.

352,5 MILIONS MÉS PER A ASSUMPTES SOCIALS

Per la Conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies, el projecte preveu 352,5 milions d'euros addicionals, fins a un total de 3.235 milions, i prop de la meitat d'aquest pressupost --1.510,55 milions-- es destinar a les persones amb dependncia.

Entre aquesta partida per a l'autonomia personal, hi ha 584,5 milions per a la concertació de places residencials i diürnes, i 32,5 són addicionals i es destinaran a transformar el servei d'ajuda de suport a la llar, places collaboradores per a persones amb malaltia mental i revisió de tarifes de dependncia, entre d'altres accions.

LLEI DE DEPENDNCIA

Les prestacions econmiques de la Llei de la dependncia tindran 20,6 milions d'increment, fins als 312,4 totals, mentre que els contractes programa per a ens locals i els equips socials i d'atenció a la dependncia augmentaran en 5,8 milions més.

Un total de 287,7 milions volen destinar-se a l'atenció a la infncia i l'adolescncia, amb 33,6 milions addicionals per a la concertació i gestió de centres, principalment per a l'emergncia i el primer acolliment de joves migrados sense referents familiars --coneguts com MENA--, als quals es destinaran un total de 132,5 milions.

L'mbit de la igualtat i la integració laboral compta amb 392 milions d'euros pressupostats, que integren una dotació de 55 milions d'increment per a les ajudes econmiques de la renda garantida de ciutadania (RGC), que sumar un total de 263 milions, i altres 32 per a polítiques d'activació, dins de la mateixa prestació.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés