El Govern preveu aprovar al juliol el decret de la prescripció infermera

El Govern preveu aprovar al juliol el decret de la prescripció infermera
EUROPA PRESS
Publicat 14/3/2019 17:18:52CET

BARCELONA, 14 Març (EUROPA PRESS) -

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha afirmat aquest dijous que estan acabant de tramitar el decret que regula l'acreditació de la prescripció infermera, i fonts del departament han detallat que preveuen aprovar-lo al juliol, amb l'objectiu que les infermeres puguin començar a prescriure a finals d'aquest any.

En comissió parlamentària, Vergés ha destacat que permetrà augmentar les competències i "reconèixer de manera jurídica el paper creixent de les infermeres", i ha afegit que Catalunya ja disposa dels protocols que haurien de servir aquesta prescripció, per la qual cosa treballen amb el Ministeri de Sanitat per aconseguir que siguin factibles i no haver d'esperar la Comissió de Farmàcia.

Vergés també s'ha referit que des del Govern central encara no s'ha desbloquejat el procediment extraordinari de reconeixement d'especialitat, en què esperen acollir-se 5.000 infermeres de l'especialitat Familiar i Comunitària: "Portem anys esperant", ha criticat.

Les fonts han detallat que es tracta d'un decret que regularà el procés d'acreditació, que ha estat consensuat entre les diferents professions però "va caure" durant el 155; actualment s'estan valorant les al·legacions que s'han presentat durant el període de l'audiència pública.

El van elaborar en resposta a un reial decret del Govern del PP que limitava la prescripció, i contra el qual van presentar un recurs administratiu; actualment, el Govern del PSOE va aprovar al novembre una modificació que recull les propostes del decret català amb una excepció.

La modificació indica que són les comunitats autònomes les responsables d'acreditar les infermeres --a Catalunya n'hi ha actualment 44.000-- i que hi ha dos requisits: ser graduat (o equivalent), i o bé tenir un any d'experiència o superar un curs d'adaptació.

El decret català regula el procediment administratiu sobre la base d'aquests criteris --amb un procediment semiautomàtic pel sistema públic i concertat--, i paral·lelament estan elaborant conjuntament amb el Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya i les universitats, mentre que contemplarà la possibilitat d'acreditar-se com a infermera especialista.

Les infermeres podran prescriure "exclusivament" el que recull el reial decret: medicaments no subjectes a prescripció mèdica i productes sanitaris, i per aquells medicaments que requereixen prescripció és necessari que existeixin uns protocols.

El reial decret indica que han d'elaborar aquests protocols la Comissió de Farmàcia, però la consellera i el seu departament defensen que ja existeixen a Catalunya aquests protocols, i que han estat elaborats des dels mateixos centres de salut, que parteixen de la confiança mútua dels professionals.

Las enfermeras podrán prescribir "exclusivamente" lo que recoge el real decreto: medicamentos no sujetos a prescripción médica y productos sanitarios, y para los medicamentos que requieren prescripción es necesario que existan unos protocolos.

El real decreto indica que tiene que elaborar estos protocolos la Comisión de Farmacia, pero la consellera y su departamento defienden que ya existen en Catalunya estos protocolos, y que han sido elaborados desde los mismos centros de salud, partiendo de la confianza mútua de los profesionales.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.