Publicat 14/03/2019 17:18CET

El Govern preveu aprovar al juliol el decret de la prescripció infermera

El Govern preveu aprovar al juliol el decret de la prescripció infermera
EUROPA PRESS

BARCELONA, 14 mar� (EUROPA PRESS) -

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha afirmat aquest dijous que estan acabant de tramitar el decret que regula l'acreditació de la prescripció infermera, i fonts del departament han detallat que preveuen aprovar-lo al juliol, amb l'objectiu que les infermeres puguin comenar a prescriure a finals d'aquest any.

En comissió parlamentria, Vergés ha destacat que permetr augmentar les competncies i "reconixer de manera jurídica el paper creixent de les infermeres", i ha afegit que Catalunya ja disposa dels protocols que haurien de servir aquesta prescripció, per la qual cosa treballen amb el Ministeri de Sanitat per aconseguir que siguin factibles i no haver d'esperar la Comissió de Farmcia.

Vergés també s'ha referit que des del Govern central encara no s'ha desbloquejat el procediment extraordinari de reconeixement d'especialitat, en qu esperen acollir-se 5.000 infermeres de l'especialitat Familiar i Comunitria: "Portem anys esperant", ha criticat.

Les fonts han detallat que es tracta d'un decret que regular el procés d'acreditació, que ha estat consensuat entre les diferents professions per "va caure" durant el 155; actualment s'estan valorant les allegacions que s'han presentat durant el període de l'audincia pública.

El van elaborar en resposta a un reial decret del Govern del PP que limitava la prescripció, i contra el qual van presentar un recurs administratiu; actualment, el Govern del PSOE va aprovar al novembre una modificació que recull les propostes del decret catal amb una excepció.

La modificació indica que són les comunitats autnomes les responsables d'acreditar les infermeres --a Catalunya n'hi ha actualment 44.000-- i que hi ha dos requisits: ser graduat (o equivalent), i o bé tenir un any d'experincia o superar un curs d'adaptació.

El decret catal regula el procediment administratiu sobre la base d'aquests criteris --amb un procediment semiautomtic pel sistema públic i concertat--, i parallelament estan elaborant conjuntament amb el Consell de Collegis d'Infermeres i Infermers de Catalunya i les universitats, mentre que contemplar la possibilitat d'acreditar-se com a infermera especialista.

Les infermeres podran prescriure "exclusivament" el que recull el reial decret: medicaments no subjectes a prescripció mdica i productes sanitaris, i per aquells medicaments que requereixen prescripció és necessari que existeixin uns protocols.

El reial decret indica que han d'elaborar aquests protocols la Comissió de Farmcia, per la consellera i el seu departament defensen que ja existeixen a Catalunya aquests protocols, i que han estat elaborats des dels mateixos centres de salut, que parteixen de la confiana mútua dels professionals.

Las enfermeras podrán prescribir "exclusivamente" lo que recoge el real decreto: medicamentos no sujetos a prescripción médica y productos sanitarios, y para los medicamentos que requieren prescripción es necesario que existan unos protocolos.

El real decreto indica que tiene que elaborar estos protocolos la Comisión de Farmacia, pero la consellera y su departamento defienden que ya existen en Catalunya estos protocolos, y que han sido elaborados desde los mismos centros de salud, partiendo de la confianza mútua de los profesionales.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés