Ponsa destaca que han treballat per resoldre "els dficits histrics" del sector cultural
BARCELONA, 18 des. (EUROPA PRESS) -
La Conselleria de Cultura de la Generalitat calcula que entre el 50% i el 60% dels 51,2 milions d'euros previstos en ajuts al sector cultural per fer front a la crisi del coronavirus --un 18% més del pressupost previst-- ja han arribat als seus destinataris, i augura que al gener del 2021 arribar al 75% dels beneficiaris.
Així ho ha afirmat aquest divendres el secretari general de Cultura, Lluís Baulenes, en una roda de premsa juntament amb la consellera de Cultura, ngels Ponsa, en la qual han fet balan de les actuacions del departament durant el 2020, i coincidint amb els 100 dies de Ponsa al capdavant de la Conselleria.
Baulenes ha explicat que han rebut 748 peticions d'ajuts per la cancellació d'espectacles, 560 per la cancellació de concerts i festivals, i 403 per despeses estructurals i de funcionament d'empreses, entitats i equipaments participats per la Generalitat.
També ha indicat que han registrat 4.368 sollicituds d'ajuts directes a professionals autnoms en la segona convocatria d'aquesta subvenció, i que "totes les que s'han presentat s'han concedit"; i que també se n'han concedit a equipaments per compensar les limitacions d'aforament per les restriccions de la covid-19.
En aquest sentit, el secretari general ha valorat que durant el mes d'octubre "es va fer un canvi rellevant en la política d'ajuts, passant dels ajuts passius als ajuts actius", amb l'objectiu d'ajudar les empreses i autnoms de l'mbit cultural a continuar amb la seva activitat en plena crisi econmica, social i sanitria.
"El sector ens ha fet arribar que el que vol és treballar, no pas una subvenció passiva per tancament, sinó una subvenció activa per poder continuar treballant, i per contribuir als drets culturals de la ciutadania", ha afirmat Baulenes, que ha recordat que les línies d'ajuts en vista de les limitacions d'aforament encara estan obertes.
"DFICITS HISTRICS"
De la seva banda, Ponsa ha assenyalat que el seu departament ha treballat per resoldre "els dficits histrics" del sector cultural, i fer font a la crisi del coronavirus sense renunciar a solucionar altres problemes de fons, i ha destacat la declaració de la cultura com un bé essencial al setembre d'aquest 2020.
"És la primera pedra de cara a una futura llei de la cultura, que ja té moltes lleis sectorials, per que necessita una llei que la blindi com el quart pilar de l'estat del benestar", ha afirmat la consellera, que ha assegurat que treballa per un finanament digne per al sector.
En aquesta línia, ha explicat que el seu departament ha impulsat un acord per arribar al 2% del pressupost cultural en quatre anys, que suposar un augment anual del 25% de la inversió i que ha obtingut el suport dels grups parlamentaris i "ser d'obligat compliment governi qui governi a partir del 14 de febrer".