Actualitzat 20/5/2014 14:39:03 +00:00 CET

El Govern porta la Llei d'Acció Exterior de Rajoy davant del Consell de Garanties

Francesc Homs
EUROPA PRESS

Assegura que obriria noves oficines a l'estranger si tingués pressupost per fer-ho

BARCELONA, 20 maig (EUROPA PRESS) -

El Govern ha aprovat aquest dimarts portar al Consell de Garanties Estatutàries la Llei d'Acció Exterior del Govern espanyol aprovada pel Congrés, ja que considera que planteja "interrogants" sobre si tots els seus preceptes s'adeqüen a la Constitució Espanyola.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, el portaveu de l'executiu català, Francesc Homs, ha dit que si l'òrgan consultiu de la Generalitat detecta elements inconstitucionals, "d'entrada s'intentarà negociar", i si no és possible, el següent pas podria ser portar-la davant del Tribunal Constitucional (TC).

En els acords de Govern d'aquest dimarts, es determina que la llei estatal "limita indegudament l'autonomia de la Generalitat i la seva capacitat d'impulsar la projecció exterior del país", que està emparada pels articles 193, 194, 195 i 197 de l'Estatut.

Més enllà de les qüestions legals, Homs ha criticat que la llei té un concepte de la lleialtat institucional millorable, ja que ha criticat que la norma descansa sobre la "desconfiança" de l'Estat cap a les accions en matèria exterior de les comunitats autònomes.

El conseller ha criticat que la llei obliga les comunitats a comunicar els seus viatges a l'estranger; Homs ha dit que la Generalitat sempre ha informat al Ministeri i a les ambaixades pertinents dels seus viatges, per la qual cosa "no feia falta una llei" perquè això fora obligatori, ja que destil·la desconfiança, ha opinat.

"És tirant a 'cutre' que haguem d'informar una altra administració sobre on vas de viatge. No és un plantejament que descansi en la confiança", ha tancat.

COMPETÈNCIES

El Govern defensa que l'Estatut faculta a la Generalitat la possibilitat de tenir oficines a l'exterior, subscriure acords de col·laboració amb institucions estrangeres i promoure programes de cooperació al desenvolupament.

Homs ha dit que ja li "agradaria" al Govern obrir noves oficines a l'exterior per ajudar l'economia catalana a estar més present a l'estranger i a internacionalitzar-se, però ha dit que ara no hi ha pressupost per prendre aquest tipus de decisions.

Ha precisat que el que sí està fent el Govern sense cap cost és "homologar" persones a l'estranger perquè ajudin els empresaris que així ho desitgin a obrir-se en mercats d'altres països.