Actualitzat 04/03/2016 14:52 CET

El Govern planteja el repte de potenciar la presència femenina en la ciència

El conseller de empresa y Conocimiento, J.Baiget, en el bautizo del telescopio
PAM

La professora de la UAB Assumpció Català dóna el primer nom de dona a un telescopi a Espanya

LLEIDA, 4 mar� (EUROPA PRESS) -

El conseller d'empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha plantejat aquest divendres el repte de potenciar la presència femenina a les ciències durant el bateig d'un telescopi amb el nom de la professora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Assumpció Català, el primer amb nom de dona a Espanya.

"Tenim el repte d'incrementar la presència de dones al món científic i a les carreres tècniques", ha afirmat Baiget al parc Astronòmic del Montsec (PAM), a Àger (Lleida), que acull el telescopi que recorda la primera professora numerària astrònoma a la universitat espanyola.

Un centenar de persones s'han reunit al PAM per batejar el telescopi de l'Observatori-Aula del Parc Astronòmic Montsec.

Cesca Figueras, vicepresidenta de la Societat Espanyola d'Astronomia (SEA) i sotsdirectora de l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (UAB), ha afirmat a l'acte que l'astronomia és molt atractiva per als joves, ja que és un camp de motivació.

"Cal impulsar-la i ensenyar-la des d'edats molt primerenques i, si em permeten, especialment a les nenes", ha afirmat.

Per la seva banda, el catedràtic d'Astronomia de la UB, Josep M. Paredes, ha destacat la importància de despertar vocacions primerenques per a la ciència.

D'Assumpció Català (Barcelona, 1925-2009), n'ha dit que va ser pionera en una època molt difícil, sense tants avanços i informació, i avui dia suposa "un exemple per a les joves universitàries", segons Paredes.

El director científic del PAM, Salvador J. Ribas, ha recordat que el principal camp de treball de doctora Català va estar enfocat a la investigació sobre l'evolució de les taques solars, la dinàmica de sistemes estel·lars, així com la història de l'Astronomia a l'Al-Àndalus.

"La doctora Català va ser molt reconeguda per la seva vocació docent i per transmetre la passió per la Ciència i l'Astronomia, que és la raó de ser del Parc Astronòmic Montsec", ha afegit.

La presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, entitat que gestiona el PAM, Concepció Cañadell, ha explicat que a final del 2015 es va inaugurar l'Observatori-aula, una instal·lació que permet als assistents poder observar les estrelles mitjançant la projecció amb un sistema de vuit pantalles d'imatges captades per un telescopi de 50 centímetres de diàmetre i poder, al seu torn, interactuar amb els assistents.

Després de l'Observatori Popular de Mont-Mégantic, del Quebec (el Canadà), aquesta és la primera instal·lació d'aquestes característiques a Europa".

"El Consell Comarcal de la Noguera, mitjançant les activitats i iniciatives del Parc Astronòmic Montsec, intenta difondre la Ciència i fomentar l'interès entre la població i, en aquest cas especial, reconèixer la tasca de les dones científiques", ha recalcat Cañadell.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés