Publicat 17/04/2015 11:41

El Govern millora l'accés a habitatges de persones amb trastorn mental amb un nou protocol

El conseller de Salud, Boi Ruiz, y la consellera de Bienestar Neus Munté
EUROPA PRESS

Es preveuen gestionar unes mil places residencials a través de la coordinació d'administració i entitats

BARCELONA, 17 abr. (EUROPA PRESS) -

Les conselleries de Presidència, Salut, i Benestar Social i Família de la Generalitat han creat un protocol per "agilitar i millorar" l'accés als serveis d'habitatge de persones que viuen en una situació de vulnerabilitat social derivada d'algun trastorn mental.

El nou protocol ha estat presentat aquest divendres en roda de premsa per la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté; el de Salut, Boi Ruiz, i el secretari del Govern, Jordi Baiget, els que han destacat que la iniciativa s'emmarca en el Pla Interdepartamental d'Atenció i Interacció Social i Sanitària (Piaiss).

Entre les novetats del protocol, que estima unes mil places en habitatges, destaquen els nous criteris d'accés: acreditar un trastorn mental sever, ser menor de 65 anys, no requerir atenció sanitària continuada i tenir reconeguda una discapacitat del 33% --fins ara calia un mínim del 65%--.

A més, els usuaris i les seves famílies "tindran una informació més detallada i immediata de l'estat del seu expedient", ha destacat Munté, que també ha concretat que s'establiran criteris de priorització homogenis a l'accés als serveis residencials.

Ruiz ha avançat que amb el nou protocol també es posarà en marxa un "sistema d'accés per al reconeixement del dret", que ha estat consensuat amb les entitats del sector.

De fet, el document té la col·laboració de l'Associació Catalana de Llars de Salut Mental, Barcelona Salut Mental, Fòrum Salut Mental, Salut Mental Catalunya, el Consorci Sanitari i Social de Catalunya (CSC) i La Unió.

Una altra de les novetats és la creació de comissions territorials mixtes entre Salut i Benestar Social i Família, formades per professionals del sector, que identificaran els usuaris i potenciaran la coordinació, entre altres tasques.

SEGURETAT JURÍDICA

El document ha permès consensuar un nou model de concertació, amb més seguretat jurídica a les entitats prestadores d'aquests serveis, el que es traduirà en "l'efectiva implantació d'un sistema integrat d'atenció entre els serveis sanitaris i socials que garanteixi una assistència contínua", ha destacat Munté.

Ha defensat que es millorarà l'atenció i la informació als usuaris i a les seves famílies, amb una visió més pròxima i territorial dels recursos, i que "es potenciarà la coordinació" dels àmbits sanitari i social.

"Es tracta d'un gran pas per poder arribar al gran repte final, que és la integració completa de les persones amb trastorn mental sever, també en l'àmbit laboral", ha conclòs Ruiz, que ha agraït la col·laboració de tots els agents del sector.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés