Actualitzat 16/03/2015 12:29

El Govern es llança a captar universitaris extracomunitaris per tenir més ingressos

ESTUDIANTES EN SELECTIVIDAD
Foto: EUROPA PRESS

Pagaran entre 6.000-8.000 euros per estudiar, respecte dels 2.000 dels catalans

BARCELONA, 16 Mar. (EUROPA PRESS) -

Govern ha anunciat que a partir del pròxim curs obrirà un "accés internacional" als graus i màsters per promoure que alumnes extracomuntaris --de països que no formen part de la UE-- estudiïn en les universitats públiques catalanes si paguen el 100% del cost del grau i del màster.

   En declaracions als mitjans, el director general d'Universitats, Lluís Jofre, ha detallat que a un jove extracomunitari li costarà entre 6.000 i 8.000 euros anuals formar-se al sistema públic, mentre que a un autòcton o europeu li costa uns 2.000 anuals de mitjana --un 25% del cost dels estudis--.

   Jofre ha dit que els diners recaptats suposaran uns "recursos addicionals" per al sistema universitari, que podran destinar-se a beques per als alumnes catalans o a mecanismes per atreure a aquests estudiants com préstecs, si bé es tracta d'una decisió que caldrà analitzar amb les universitats.

   Fins ara els estudiants de fora de la UE ja podien estudiar als centres catalans però aquesta mesura facilitarà la seva entrada, ja que convalidarà titulacions de Batxillerat sense que aquests estudiants hagin de fer la selectivitat, han precisat fonts de la Secretaria d'Universitats i Investigació.

   En cinc anys, el Govern s'ha fixat doblar el nombre d'estudiants de màster i passar de 12.000 joves actuals a 22.000 alumnes en 2020, a través de la captació d'universitaris especialment de l'Amèrica Llatina i de països emergents com la Xina i Índia, tot i que mantindrà el nombre de màsters, que els últims anys s'ha reduït de 580 als 475 actuals.

   Respecte a la presència d'extracomunitaris en els graus, Jofre ha dit que volen augmentar-la en un 10% en el mateix període, el que suposarà un total de 5.000 places addicionals per a alumnes extracomunitaris, que se sumaran a les 45.000 existents de primer curs en centres públics i privats, una oferta que es manté "intacta".

   Ha explicat que actualment la presència d'estudiants internacionals --comunitaris i no comunitaris-- és del 5% en els graus i del 35% en els màsters, i majoritàriament són europeus o residents.

   "Pensem que hi ha condicions objectives per a això i que el sistema té disponibilitat per atendre a aquests estudiants, addicionals als quals tenim ara, perquè enriquirà l'aula tenir estudiants de tot el món", ha argumentat al defensar que afavorirà la diversitat i la qualitat de les aules.

AUGMENT DE RÀTIOS

   Així, ha defensat l'augment de ràtios que suposarà l'arribada d'extracomunitaris: "Tenir entre 40 i 50 estudiants en una classe és millor que tenir 20", i ha negat que precaritzi l'educació universitària.

   A més, ha alertat que les ràtios no es poden comptar com en la Secundària, perquè a la universitat existeixen altres figures de docents més enllà dels professors permanents que també atenen als estudiants, com per exemple els 'heading assistants'.

MÉS CLASSES EN ANGLÈS I CASTELLÀ

   La incorporació d'aquests estudiants pot provocar que les titulacions amb més demanda ofereixin un grup que rebi classes en anglès o en castellà, depenent de la procedència dels joves, ja que veuen una oportunitat als països llatinoamericans.

   Actualment, només entre un 2% i un 5% dels graus i entre el 10% i el 20% dels màsters de les universitats catalanes s'imparteixen en anglès, ha precisat Jofre.

   Durant el curs 2014-2015, les universitats han portat a terme la campanya 'Study in Catalonia' a través de la xarxa per conèixer com es mou la demanda durant l'any i analitzar els circuits d'atenció d'aquests alumnes a Catalunya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés