Publicat 13/11/2015 13:49

El Govern insta separar la taxa de residus de la factura de l'aigua i l'IBI

Augmenta gairebé un 1% la generació de residus a l'àrea metropolitana de Barcelona

BARCELONA, 13 nov. (EUROPA PRESS) -

El director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, ha instat aquest divendres els ajuntaments catalans a separar la taxa de residus de la factura de l'aigua i de l'impost de béns immobles (IBI) amb la finalitat que "el ciutadà prengui més consciència" d'aquest impost.

Ho ha dit en declaracions als mitjans després de presentar les dades de residus de les comarques de Barcelona del 2014, que han augmentat un 0,88% respecte al 2013, amb la generació de 2,2 milions de tones, i en el conjunt de Catalunya la xifra és de 3,6 milions de tones, un 1,7% més.

"Sembla que el 2014 hi ha una certa recuperació per part de la indústria, que ha generat una mica més de residus a nivell municipal", ha argumentat Tost, qui també ha donat xifres de la generació de residus per habitant i dia: a Catalunya és d'1,33 quilos, i a la regió de Barcelona, d'1,21 quilos.

La recollida selectiva es va situar al 38% a Catalunya, xifra que mostra un "cert estancament" els últims anys, ja que s'ha mogut entre el 38%-40%, per la qual cosa s'ha fixat els pròxims quatre anys per millorar aquesta dada a través de transparentar el cost al ciutadà i de millorar models de reciclatge.

PAGAMENT PER GENERACIÓ

L'ARC aposta pel pagament per generació, és a dir, que cada ciutadà acabi pagant una taxa en funció de les restes que recicli, mitjançant sistemes com per exemple la utilització d'un xip i d'una targeta en contenidors, o bé del sistema de recollida porta a porta, entre d'altres.

"El que es recicla es pot valoritzar i reps uns diners. Quan es barreja s'ha de tractar o portar a l'abocador i això és més car", per la qual cosa als ajuntaments els interessa que els ciutadans reciclin com més millor, ha afegit Tost.

"És un tema de canvi de cultura, i ARC i Govern estem preparats per incrementar la recollida de residus", ja que també en una forma de generar llocs de treball en noves indústries i estalviar diners a l'economia catalana.

EL MARESME, LA COMARCA DE BARCELONA QUE MÉS RECICLA

Segons Tost, la comarca que més ha reciclat en 2014 ha estat el Maresme (Barcelona) amb un 32,65% de la recollida selectiva neta una vegada extrets els residus impropis --els que no corresponen a la fracció on s'han dipositat--, mentre que a la regió metropolitana de Barcelona ha estat del 28,55% i a Catalunya, del 31,24%.

La segueixen el Baix Llobregat --32,51%-- i l'Alt Penedès --31,99%--, mentre que la comarca amb un índex de recollida selectiva més baix ha estat el Garraf --27,22%--, i a nivell local el municipi de Matadapera és el que ha mostrat millors xifres amb un 77,11%, seguit d'Aiguafreda --68,93%--, Tiana --64,16%--, Sant Antoni de Vilamajor --63,53%-- i Sant Sadurní d'Anoia --62,08%--.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés