Publicat 13/12/2020 10:53

El Govern impulsa un pla d'atenció a crítics complexos des de qualsevol punt de Catalunya

Professionals del SEM atenen a un pacient crític complex
DEPARTAMENT DE SALUT - SEM

Atén prop de 1.400 pacients cada any amb aquestes característiques

BARCELONA, 13 des. (EUROPA PRESS) -

El Servei Catal de la Salut (CatSalut) ha impulsat un projecte d'atenció al malalt crític complex que permetr, a través de vehicles hospitalitzats i circuits acordats, garantir l'"equitat territorial i l'accés a diagnstics" des de qualsevol punt de la geografia catalana, segons ha explicat el seu director, Adri Comella.

Ho ha dit en declaracions als periodistes acompanyat de la directora de l'rea de serveis assistencials de CatSalut, Xnia Acebes, i la directora de l'rea d'organitzacions i professionals del CatSalut, Sara Manjón.

Acebes ha destacat que el sistema atén prop de 1.400 pacients cada any amb aquestes característiques, sense comptar els malalts crítics complexos derivats de la pandmia de coronavirus, tot i que amb la capacitat actual podrien atendre fins a 2.000.

Així, han adquirit --per valor de 3 milions d'euros-- dues unitats de suport vital avanat especialitzades en gestionar crítics complexos per a l'atenció i el trasllat d'aquests pacients en unes "condicions determinades", que estan en funcionament des del 15 de novembre.

La partida també inclou la compra d'un camió per als casos que requereixin Ecmo --una mquina que substitueix temporalment la funció del pulmó o el cor-- ats que l'aparell necessari per fer aquesta oxigenació és "molt gran i el nombre de professionals és més elevat".

CONEIXEMENTS

Les unitats s'administren des del Sistema d'Emergncies Mdiques (SEM) així com des dels cinc hospitals amb "més coneixements" en gestionar crítics i en l'ús de les tecnologies que requereix el tractament d'aquests pacients; tots, propers a Barcelona i que són els que aportaran els professionals especialitzats.

Aquests centres són l'Hospital Clínic, l'Hospital Vall d'Hebron i l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, de Barcelona; l'Hospital de Bellvitge, de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), i l'Hospital Germans Trias i Pujol, de Badalona (Barcelona).

Acebes ha explicat que un altre dels objectius del pla és que aquest coneixement ultraespecialitzat que es concentra en aquests centres de Catalunya "surti i sigui capa d'arribar a una amplitud molt més gran" del sistema sanitari.

PACIENTS

Aquests crítics complexos són, entre d'altres, pacients neurocrítics, pacients amb insuficincia aguda refractria a tots els tractaments, pacients en estat de xoc cardigen i pacients amb sagnats interns per causes respiratries i urolgiques, entre d'altres.

Acebes ha subratllat la importncia que el diagnstic i el tractament d'aquests persones sigui "el més preco possible" i que el seu trasllat fins al centre on han de rebre la terpia finalista es faci amb les mximes condicions de seguretat i qualitat.

EQUIP

Així, aquestes unitats es dirigiran a un punt de la geografia catalana davant la necessitat d'un crític complex per fer una valoració del pacient i determinar si es pot l'atenció pot ser 'in situ' o si cal el trasllat a un centre hospitalari.

Estaran formades per un intensivista i una infermera especialitzada en pacients crítics d'algun d'aquests cinc hospitals a més d'un metge i una infermera del SEM, i, en cas de requerir Ecmo i altres tecnologies més avanades, s'incorporaran cirurgians i més infermeres.

Aquests professionals formen part d'un grup estable d'unes 70 persones, tenen un perfil determinat sobre la base dels criteris acordats entre els cinc hospitals i el SEM, i, segons Manjón, tenen "la voluntat" de formar part d'aquestes unitats.