Publicat 08/04/2019 16:01

El Govern impugna al TC el nou reglament d'adopcions internacionals perquè "envaeix competències"

El Govern impugna al TC el nou reglament d'adopcions internacionals perqu "enva
EUROPA PRESS

El Homrani creu que "complica la vida" als més de 500 catalans que han iniciat els trmits

BARCELONA, 8 abr. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir el Homrani, ha anunciat aquest dilluns que han iniciat els trmits per impugnar al Tribunal Constitucional (TC) el nou reglament estatal d'adopcions internacionals perqu consideren que "de manera gratuta envaeix competncies" i el marc normatiu.

En una atenció als mitjans, ha explicat que es tracta de competncies que es respectaven grcies a un acord en comissió bilateral, mentre que en el nou reglament --que entrar en vigor al juliol-- "limita la capacitat que té la Generalitat en adopcions", que suposen el 28% de les adopcions de l'Estat el 2018.

Ha assenyalat que el nou text centralitza les decisions a l'Estat, que acreditar les entitats: "El que fa és complicar la vida als ciutadans que volen adoptar, perqu es pot donar la situació que adoptin en una entitat de referncia que no estigui implicada en el teixit catal" i no pugui fer un acompanyament proper, quan ja és de per si un procés complex.

Es tracta de competncies que s'exerceixen a Catalunya des de fa 20 anys, que apareixen en l'Estatut: "Ens sorprn molt que l'actual Govern de l'Estat, del PSOE, faci el que no va fer ni el del PP", ha lamentat.

"Si Catalunya fos un estat, estaríem en el nov lloc pel que fa a les adopcions a tot el món", ha assenyalat, i ha subratllat que l'Institut Catal de l'Acolliment i l'Adopció (Icaa) ha demostrat aquests anys que és un bon instrument, i aquest nou reglament pot suposar un pas enrere respecte a l'Estatut.

Des del punt de vista tcnic, no aborda els reptes de l'adopció en l'actualitat, com ara "el coneixement dels orígens", ha indicat el conseller sobre aquest mbit internacional, en el qual es van donar 83 adopcions a Catalunya l'any passat.

A CATALUNYA, NO AGILITA

La directora de l'Icaa, Agns Russiñol, ha lamentat que "envaeix competncies en tres aspectes primordials": l'Estat s'encarregar de l'inici i el tancament de la tramitació amb pasos concrets --la Generalitat podia fer acords amb alguns pasos--, regular el flux decidint els expedients que s'envien, i acreditar les entitats, per la qual cosa Catalunya només s'encarregar de la gestió.

"Hi ha situacions molt diverses en funció de la comunitat autnoma. Entenem que n'hi ha algunes a les quals aquesta centralització pot ajudar-los a agilitzar: no és el cas de Catalunya", on ha dit que hauran de veure com es desenvolupa, per d'entrada creuen que no ajudar.

PODEN ALENTIR-SE

Actualment a Catalunya n'hi ha entre 500 i 600 --entre famílies que han comenat fa poc i d'altres que són a punt de culminar el procés--, i encara que creuen que en principi no es paralitzaran, canviar la manera en qu es vehiculen i poden alentir-se.

Veuen compromesa la proximitat amb les entitats: "Perdem proximitat" en acreditar-se entitats que no tenen seu a Catalunya, cosa que afegeix més complexitat.

Ha relatat que aquest reglament, aprovat el 22 de mar i publicat en el BOE el 4 d'abril, té tres mesos per entrar en vigor, i per aix estan a l'espera de veure si el TC decideix suspendre'l després d'estudiar el seu recurs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés