Publicat 17/1/2019 11:44:24 +01:00CET

El Govern espanyol impulsar una llei de mecenatge en l'mbit cultural

La directora d'Indústries Culturals, Adriana Moscoso
Europa Press

BARCELONA, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

El Govern central impulsar una nova normativa de mecenatge cultural "conscient de la demanda que hi ha en la societat civil" i ara per ara compta amb un esborrany molt inicial, ha anunciat la directora d'Indústries Culturals i Cooperació del Ministeri de Cultura i Esport, Adriana Moscoso.

Moscoso ha obert la Jornada Patrimoni Cultural i Mecenatge aquest dijous a l'Auditori Meier del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba), que ha reunit desenes de ponents del sector de tot Espanya.

"A Espanya no hi ha cap llei de mecenatge com a tal, sinó que hi ha una srie de mesures com a incentius fiscals que es plasmen en una llei del 2002, la 49/2002 que és la base de la nostra normativa i que va ser modificada el 2016 per fomentar el micromecenatge", ha evidenciat.

Els primers passos per teixir la nova norma s'han fet a través de la Comissió Delegada d'Assumptes Culturals, presidida per la vicepresidenta del Govern d'Espanya, Carmen Calvo, i integrada per 13 ministeris implicats.

ASSUMPTES CULTURALS

Aquesta comissió no s'havia reunit durant els darrers set anys, i una de les primeres decisions del Govern espanyol va ser convocar-la i entre les seves primeres comeses figura la creació d'una comissió tcnica per redactar les bases d'una nova normativa.

La comissió tcnica est formada pels ministeris de Cultura i d'Hisenda i posar el focus en la figura del mecenatge per donar un missatge a la societat que "qualsevol pot ser mecenes", sense importar la capacitat adquisitiva i apostant pel valor i el compromís.

"FASE MOLT INCIPIENT"

"Estem en una fase molt incipient, en els treballs preparatoris, comptem amb un primer esborrany per l'objectiu és seguir actualitzant la normativa de mecenatge per posar al dia" la qüestió, ha assegurat.

"La cultura és la millor assegurana per conviure, tenir societats i diverses", ha argumentat la directora d'Indústries Culturals.

Per al Ministeri de Cultura i Esport, el mecenatge ha passat a ser una "prioritat" per fomentar i difondre a través d'una proposta legislativa, i altres mesures que aspiren a "situar Espanya a l'altura dels reptes als pasos de l'entorn", ha dit.

Moscoso ha cedit la paraula al president de la Fundació Catalunya Cultura, Enric Crous, que ha subratllat que "un país ric és un país culte", mentre que la presidenta de la Fundació Macba, Ainhoa Grandes, ha celebrat l'impuls d'una qüestió clau per a la societat.