Publicat 29/1/2019 13:44:33 +01:00CET

El Govern espanyol anuncia que desmantellar definitivament el magatzem de gas Castor

Castor
EUROPA PRESS

MADRID, 29 gen. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Ministres avaluar i aprovar "durant les properes setmanes" la proposta per tancar i desmantellar definitivament el magatzem de gas subterrani Castor, davant de la costa de Vinars (Castelló), segons ha anunciat la ministra per a la Transició Ecolgica, Teresa Ribera, al Senat.

Durant la seva intervenció en la Comissió per a la Transició Ecolgica del Senat, Ribera ha explicat que Enagás, la Direcció General de Política Energtica i Mines, la Direcció General de Medi Marí i Avaluació d'Impacte Ambiental ha treballat en un projecte per facilitar una "rpida proposta" que ser remesa a l'Executiu central al cap d'"un mes o mes i mig".

Ribera ha garantit que "existeix un compromís polític clar" del Govern de l'Estat de "no reactivar en cap cas Castor" i de facilitar "la millor opció possible" per tancar-la definitivament.

"És una decisió de gran envergadura que en tot cas ha de garantir la seguretat de les persones, els béns i el medi ambient, així com la sostenibilitat econmica i financera del sistema gasístic", ha manifestat la ministra que opina que a dia d'avui "la solució més adequada" és el tancament "definitiu".

Si bé, ha adms que "formalment" no s'ha adoptat "cap decisió de manera oficial" sobre el futur de l'emmagatzematge gasístic --que el 2013 durant les proves d'ompliment va originar una intensa activitat sísmica a la zona per la qual el Govern espanyol va acordar-ne la suspensió i hibernació--.

La ministra ha assegurat que l'Executiu socialista abordar "amb les mximes garanties i rigor tcnic" la qüestió i ha engegat "tot all que sigui necessari" per avaluar la situació actual.

En aquest moment, Castor est en situació d'hibernació des del 2016 i "no hi ha hagut cap manifestació sísmica des de llavors", per ha afegit que aquesta és una situació "temporal" que "no pot allargar-se gaire temps".

"Hem d'adoptar una decisió respecte al futur de la installació que, al nostre parer, només pot estar orientada a la clausura", ha insistit, perqu s'altres opcions temporals ajornarien l'abandonament definitiu dels pous, la qual cosa comportaria uns costos addicionals que, en la seva opinió, serien "difícilment justificables".

Ribera insisteix que la voluntat del Govern de Sánchez és "actuar" perqu "l'única decisió viable" és facilitar-ne la clausura "definitiva" perqu, a més, l'evolució de la demandada no fa viable aquest magatzem gasista ni en el curt ni en el mitj ni en el llarg termini, quan "el més raonable és que la demanda de gas vagi reduint-se".

En aquest context, ha afegit que els estudis que cal fer sobre sobre escenaris de risc, costos, etctera, s'elaboraran mitjanant una contractació externa la licitació de la qual "és imminent".

Així, ha dit que un cop el Consell de Ministres hagi aprovat la proposta de desmantellament, es remetr al Parlament perqu sigui sotmesa a consideració de les cambres i que la seva voluntat és "accelerar" aquest procés.

Finalment, ha incidit que de manera "simplista" el més "fonamental" és escometre el segellament definitiu "tan aviat com sigui possible" amb independncia de com es pugui allargar el procés de desmantellament de les installacions.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés