Publicat 13/05/2014 12:04

Govern i entitats s'alien per "exportar" el tercer sector català a països que el requereixin

Àngels Guiteras y Pere Torres
EUROPA PRESS

Elaboren un pla per afavorir la internacionalització a través d'Acció

BARCELONA, 13 maig (EUROPA PRESS) -

El Govern i la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social han impulsat un pla d'internacionalització del tercer sector i de l'economia social i cooperativa de Catalunya, amb l'objectiu d'"exportar" el model català d'intervenció social a països en els quals l'Estat del Benestar encara és en vies de desenvolupament.

Ho han anunciat aquest dimarts en roda de premsa la presidenta de la Taula, Àngels Guiteras; el secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Pere Torres, i el conseller delegat d'Acció, Joan Tarradellas, que han acimat la xarxa catalana d'entitats socials com un "referent" a escala internacional.

Guiteras ha destacat que les entitats catalanes han desenvolupat models d'intervenció social "molt avançats i que interessen a molts països" amb un Estat del Benestar feble, el qual evidencia la importància d'internacionalitzar el sector, ha afegit.

També ha destacat la necessitat que les entitats socials catalanes participin en les xarxes internacionals que es dediquen a l'atenció social i que aconsegueixin incidir en l'agenda política exterior, especialment l'europea, amb l'objectiu que la protecció social sigui una prioritat.

Torres ha dit que el futur de l'economia catalana "passa per l'exportació", i ha animat les entitats socials a demostrar les seves capacitats a l'exterior i a traslladar allà la seva experiència i coneixement.

"La nostra unitat natural més petita ha de ser, com a mínim, Europa, Espanya ja no és una referència, se'ns queda petita", ha manifestat Torres, que ha destacat que la intenció del pla és que les entitats s'instal·lin a qualsevol país del món.

Per la seva banda, Tarradellas ha valorat que el tercer sector "ha demostrat la seva capacitat d'aguantar la crisi, cosa que no ha fet la resta", i ha destacat que el conformen més de 6.000 entitats socials i que representa el 3% del PIB de Catalunya.

Ha advertit que no totes les entitats socials catalanes poden internacionalitzar-se immediatament a causa de la falta de coneixement del mercat exterior, la poca estructura organitzativa i l'escàs finançament, per la qual cosa "necessiten suport institucional" que es canalitzi a través de les oficines d'Acció.

ATENCIÓ SOCIAL A XILE

La portaveu de la cooperativa d'atenció social Suara, Anna Monells, ha destacat que la seva entitat podrà exportar a Xile el projecte que a Catalunya té 3.000 persones contractades, i ha destacat que "perquè hi hagi un projecte social hi ha d'haver un projecte econòmic, sempre mantenint un esperit no lucratiu i sense creuar certes línies vermelles".

Ha valorat que a Xile "potser s'hi podran obtenir uns marges una mica més alts", i ha subratllat que a Catalunya les entitats socials actualment treballen amb molt poc marge, cosa que dificulta el creixement i la millora de les mateixes entitats, que reverteixen els beneficis en elles mateixes i en les persones més vulnerables.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés