Actualitzat 15/05/2014 16:58

El Govern demana el tancament "definitiu" de la planta Castor i critica ocultació d'informació

Ramon Espadaler
EUROPA PRESS

Acusa el Ministeri d'Indústria de "deslleialtat institucional"

TARRAGONA, 15 maig (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Interior de la Generalitat, Ramon Espadaler, ha reclamat aquest dijous el tancament "definitiu" de la plataforma d'emmagatzematge de gas Castor, a la costa de Castelló, i ha acusat el Ministeri d'Indústria d'ocultar al Govern l'informe de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN).

Segons ha informat el departament en un comunicat, Espadaler, a una reunió a Tortosa amb els alcaldes de Terres de l'Ebre, ha reclamat al Ministeri que lliuri "la informació corresponent a la Generalitat i als ajuntaments", ja que l'informe de l'IGN no se'ls ha enviat malgrat ser del 17 de desembre del 2013.

El conseller ha lamentat que s'ha passat "de la preocupació a la indignació per la deslleialtat cap al Govern i el món local", després que el Govern espanyol no hagi contestat les reiterades peticions d'informació de la Generalitat.

"Si vam ser capaços de mantenir la unitat per sobre d'administracions i governs de signes polítics ben diferents, continuarem mantenint aquesta unitat d'ara endavant pel que és un clamor del conjunt de la ciutadania", ha advertit Espadaler.

El conseller ha fet aquestes declaracions en el transcurs d'una reunió amb els alcaldes d'Alcanar, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d'Enveja, Deltebre, Amposta, Ulldecona i Tortosa per valorar l'informe de l'IGN sobre Castor.

PETICIÓ D'INFORMES

Segons ha informat Interior, Espadaler, com a màxim responsable de Protecció Civil a Catalunya, va dirigir una carta al ministre d'Indústria, José Manuel Soria, el 4 d'octubre, demanant que els informés de les causes, els estudis realitzats, els riscos potencials i les possibles solucions en relació amb els moviments sísmics.

El ministre va respondre a la primera carta el 26 de desembre informant que estaven en "fase d'elaboració" sengles informes de l'IGN i de l'Institut Geològic Nacional i Miner d'Espanya, que anaven a ser comunicats oportunament, en una data en la qual, de fet, ja s'havia finalitzat l'informe de l'IGN.

Després, Interior va remetre altres dos escrits l'1 i 4 d'octubre, reclamat dades tècniques a l'empresa Escal UGS SL, al que la societat va respondre que estaven en disposició del Ministeri.

El 6 de març, el conseller va enviar una nova carta al ministre assenyalant que no havia rebut els resultats dels informes i manifestant que "la falta d'informació preocupa i indigna els veïns".

Finalment, aquest dimarts Espadaler va enviar al ministre una nova carta lamentant "la falta d'atenció i resposta a la ciutadania afectada, i la deslleialtat institucional cap a la Generalitat, que ostenta les competències en Protecció Civil", i que ha estat sistemàticament ignorada, segons les seves paraules.

600 PETITS SISMES

Entre el començament de l'episodi de sismes a la zona, el 8 de setembre, fins a la desactivació de l'alerta del Pla Sismicat, el 29 d'octubre, es van registrar 600 petits sismes a la costa de Tarragona, dels quals nou es van percebre a la zona.

Els moviments percebuts han estat entre el 24 de setembre i 4 d'octubre, amb magnituds d'entre 2,9 i 4,2 graus en l'escala de Richter, que no van causar danys personals ni en habitatges o infraestructures, però van generar "gran alarma i preocupació a la zona", segons el departament.

Segons l'Institut Geològic de Catalunya, l'anàlisi del fenomen indicava a la zona, entre setembre i octubre del 2013, s'han produït molts més moviments sísmics dels quals correspondrien per sismicitat natural, que equivaldrien a l'activitat acumulada en 30 anys.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés