Publicat 04/03/2020 15:58

El Govern demana als festivals de música "més dones, més artistes nous i més catal"

Francesc Vilaró, Maringela Vilallonga i Miquel Curanta.
EUROPA PRESS

Introduir canvis en les subvencions perqu incorporin aquesta perspectiva

BARCELONA, 4 març (EUROPA PRESS) -

La consellera de Cultura de la Generalitat, Maringela Vilallonga, ha demanat aquest dimecres als festivals de música que es fan a Catalunya "més dones, més artistes nous, més catal, més accessibilitat i més sostenibilitat".

"Són els eixos que hi ha d'haver en la planificació dels festivals. Tots hem d'anar per aquesta via", ha dit la consellera en la presentació de l'estudi del departament 'Impacte dels festivals de música de Catalunya 2019' que s'ha elaborat sobre la base dels 250 festivals als quals dona el seu suport --dels 400 existents--.

El director de l'Institut Catal de les Empreses Culturals (Icec), Miquel Curanta, també ha incidit que, tot i que ha pujat "la musculatura" dels festivals, la presncia de dones és del 35%, la d'artistes catalans del 60% i l'ús del catal és del 30% en els festivals als quals donen suport.

"ASSIGNATURES PENDENTS"

"Tenim algunes assignatures pendents", ha dit Curanta, que ha anunciat canvis en les subvencions perqu passin per sis eixos: talent emergent, emprenedoria, perspectiva de gnere, mirada linguística, mirada de públics i sostenibilitat, que puntuaran més.

Curanta ha afegit: "Volem més dones i més artistes que cantin en catal", i ha precisat que aquests canvis estaran en les bases de la convocatria que es publicar a mitjan 2020.

EN 200 MUNICIPIS

Vilallonga ha enaltit que els festivals són un "fenomen important", amb grans cites i també festivals mitjans i petits que es desenvolupen en més de 200 municipis del territori --sales, places i monuments--, perqu hi ha un maridatge entre el patrimoni cultural i musical.

Ha concretat que els festivals als quals el departament dona suport han recaptat més de 2,1 milions d'espectadors, i que entre els certmens en qu n'hi ha més es troben el Primavera Sound, el Festival Internacional de Jazz de Barcelona, el Festival Acústica i el Mercat de Música Viva de Vic, i que tots ells són "un incentiu per a l'economia".

DISTRIBUCIÓ I DIVERSITAT

En el marc d'aquests 250 festivals als quals el departament dona suport, el secretari general de la Conselleria de Cultura, Francesc Vilaró, ha destacat la seva distribució en aquests 200 municipis i la seva "diversitat" en les apostes i en els gneres musicals --tot i que més de la meitat se centra en la música moderna i pop rock--.

Amb el 46% del públic dels festivals més grans i nou amb més de 50.000 assistents, són majoria els esdeveniments --190-- que reben menys de 5.000 espectadors, la qual cosa indica que "hi ha una distribució al territori molt important".

Quant a la distribució temporal, l'informe constata que la gran part té lloc a l'estiu, la qual cosa assenyala que cal incidir en la "desestacionalització" per permetre que pugui créixer la resta de l'any.

Segons l'informe, l'impacte dels festivals és de 120 milions d'euros al territori entre els més grans i de menys d'un milió entre els més petits, unes dades que el departament vol mirar d'harmonitzar.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés