El Govern d'Andorra "no té constància" que cap dona hagi passat per un avortament insegur

Publicat 12/11/2019 22:36:12CET
L'edifici administratiu del Govern d'Andorra
EUROPA PRESS - Archivo

El Cedaw valora que el dret constitucional a la vida s'interpreta de forma limitant

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 12 nov. (EUROPA PRESS) -

El Govern d'Andorra ha assegurat que "no té constància que cap dona s'hagi trobat en una situació de risc derivat de la pràctica d'un avortament insegur" en un comunicat aquest dimarts com a resposta a la publicació de les observacions del Comitè per a l'eliminació de la discriminació contra la dona (Cedaw, en les seves sigles en anglès) de les Nacions Unides.

El Cedaw ha destacat en un comunicat aquest dilluns que la interpretació del dret constitucional a la vida suposa "una limitació dels drets de les dones en salut sexual i reproductiva", i que les dones han de viatjar fora del país per avortar ja que és il·legal fer-ho dins de les fronteres andorranes.

L'Executiu andorrà ha manifestat que, en els aspectes de Salut en l'àmbit de la sexualitat i els drets reproductius de la dona, "el comitè repeteix les mateixes recomanacions que ja es van emetre el 2013 de legalització de l'avortament en els tres supòsits bàsics": de violació, perill per a la vida del fetus o la mare i malformació greu del fetus.

El Cedaw ha afegit les consideracions de l'associació andorrana Stop Violències, consultada pel comitè, relatives a l'accés als mètodes anticonceptius moderns i al fet que els professionals sanitaris no puguin informar sobre la interrupció de l'embaràs.

El Govern ha assegurat que "reitera el seu compromís" per engegar un servei integral que vetlli per la salut sexual i reproductiva de les dones, i que doni continuïtat i ampliï els programes ja existents.

L'executiu andorrà ha recordat que els ciutadans d'Andorra "tenen accés als mètodes anticonceptius moderns i que existeixen programes de sensibilització per a l'ús i asequibilidad dels mètodes d'anticoncepción dirigits a tota la població".

ACCIONS PER ERADICAR LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE

El comitè també ha demanat accions per eradicar la violència de gènere contra les dones, i el Govern ha apuntat que l'Àrea de Polítiques d'Igualtat, a través del Servei d'Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere, "ja treballa en l'elaboració d'estadístiques" en aquesta matèria i realitza accions preventives i de sensibilització.

En referència als mecanismes relacionats amb les polítiques per avançar en els drets de les dones, l'Executiu ha recordat que "ja es treballa en l'aprovació del Programa d'Igualtat Efectiva entre dones i homes" segons les recomanacions del propi Cedaw i per l'Estratègia del Consell d'Europa d'Igualtat de Gènere 2018-2023.

El comunicat del Govern andorrà ha sostingut que "està previst que pròximament s'aprovi el Reglament de l'Observatori de la Igualtat", un òrgan que haurà de tractar les dades sobre igualtat entre homes i dones, així com de col·lectius vulnerables.

Aquest Observatori haurà de "impulsar programes transversals i accions orientades a la igualtat efectiva entre les persones", ha assenyalat el Govern en el comunicat, i ha afegit que l'Àrea de Polítiques d'Igualtat i la Secretària d'Estat d'Igualtat i Participació Ciutadana ja treballen coordinadament per implementar les polítiques a aquest efecte.

INFORME COMPLEMENTARI

El Govern ha anunciat la seva voluntat d'emetre un informe complementari "responent i matisant algunes de les consideracions exposades en les observacions finals d'aquest comitè internacional".

L'Executiu ha assenyalat que la delegació andorrana va convidar "una vegada més" al Cedaw a visitar el Principat d'Andorra perquè pugui valorar in situ el contingut del quart informe periòdic d'Andorra, corresponent al període 2013-2018.

Aquest informe va ser defensat, el passat 23 d'octubre en la 74ª sessió del Cedaw a la seu que Nacions Unides a Ginebra (Suïssa), per una delegació andorrana integrada per representants del Ministeri d'Assumptes Socials, Habitatge i Joventut; del Ministeri d'Afers exteriors; del Ministeri d'Educació; del Tribunal de Corts --tribunal penal--, i del Consell General.

El text de conclusions del Cedaw també "reconeix els esforços realitzats per Andorra en l'àmbit legislatiu per millorar el seu marc institucional, així com la política impulsada per eradicar la violència contra les dones i promoure la igualtat de gènere", ha assegurat el comunicat governamental.

"El Cedaw agraeix el progrés aconseguit des de l'últim informe, en aspectes com la regulació de les unions civils, l'aprovació de la Llei per a la igualtat de tracte i la no discriminació, la de l'eradicació de la violència de gènere i la violència domèstica", ha explicat el Govern andorrà.

A més, l'organisme internacional també valora "de forma positiva" els treballs realitzats amb l'elaboració del Llibre Blanc de la Igualtat.

el més llegit

 1. 1

  Troben dos cadàvers en un cotxe a La Roca del Vallès (Barcelona)

 2. 2

  La neu i el vent obliguen a suspendre classes a 14 centres de Catalunya

 3. 3

  Nervis i il·lusió protagonitzen la catifa vermella dels XII Premis Gaudí

 4. 4

  La neu i el vent obliguen a suspendre les classes d'una quinzena de centres

 5. 5

  Karra Elejalde aconsegueix el Gaudí a Millor Protagonista Masculí pel seu paper d'Unamuno

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista