Publicat 21/8/2019 11:51:21 +02:00CET

El Govern d'Andorra instal·la una bomba d'aigua per estabilitzar la zona afectada pel despreniment

Tècnics i cossos especials controlen la zona afectada pel despreniment, en la Carretera General 1.
GOBIERNO DE ANDORRA

SANT JULIÀ DE LÒRIA (ANDORRA), 21 ago. (EUROPA PRESS) -

El Govern d'Andorra ha instal·lat aquest dimecres una bomba d'aigua per drenar la cubeta que hi ha situada a la part baixa del despreniment que va tenir lloc a la carretera general 1 (CG1) el dissabte 10 d'agost, i dotar així de més estabilitat la zona.

Segons informa l'executiu en un comunicat, l'aparell de drenatge permetrà extreure el volum d'aigua acumulat, també després del destacat episodi de precipitacions d'aquest dilluns.

L'acumulació d'aigua pluvial, assegura el Govern, ha actuat de manera positiva a la zona del despreniment perquè ha "incentivat la purga natural de la muntanya".

Per controlar que no hi hagi més incidències, tècnics d'Ordenament Territorial del Govern, geòlegs, bombers, policia, l'Àrea de Conservació i Explotació de Carreteres, Protecció Civil, la Creu Roja i el Servei de Circulació de Sant Julià de Lòria, continuen desplaçats a la zona.

A més, i perquè la vigilància sigui permanent, el Govern ha instal·lat un sistema topogràfic de precisió que permet auscultar el terreny a nivell geològic i fer un seguiment exhaustiu per poder detectar possibles nous despreniments.

Els informes tècnics i geològics que s'han dut a terme confirmen que poden repetir-se moviments de purga a la muntanya, i de fet ja es va viure un episodi d'aquestes característiques dissabte passat.

No va arribar a la carretera però sí que va aixecar pols i va dificultar momentàniament la visibilitat dels conductors.

El trànsit de vehicles a la CG1, que és la d'entrada i sortida d'Andorra per Espanya, s'ha restablert totalment des de fa una setmana, encara que la policia continua present a la zona per assistir els conductors i tallar el trànsit si calgués.

En qualsevol cas, assegura el Govern, els talls serien puntuals i s'allargarien "únicament fins que es restableixin les condicions adequades de visibilitat".

El despreniment del dissabte 10 d'agost, que va tenir lloc al voltant de les sis del matí, va obligar a tallar el trànsit en els dos sentits de la marxa durant sis hores i va afectar el centre comercial E. Leclerc Punt de Trobada, que va haver de tancar portes durant uns dies.