El Govern d'Andorra allarga la mà a l'oposició per buscar consens sobre l'avortament

Publicat 7/11/2019 17:26:21CET
Sessió del Consell General andorrà
EUROPA PRESS

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 7 nov. (EUROPA PRESS) -

El cap de l'executiu andorrà, Xavier Espot, ha allargat la mà a l'oposició durant la sessió del Consell General celebrada aquest dijous per treballar conjuntament en la recerca de solucions sobre l'avortament.

Espot ha afirmat que el Govern està "plenament compromès amb els drets de les dones i també en la defensa del règim institucional".

Ha demanat treballar conjuntament amb l'oposició en la recerca de solucions a aquest "doble objectiu": avançar en el reconeixement dels drets de les dones i mantenir l'estabilitat del sistema institucional.

Ha afirmat en àmbit personal: "Evidentment sóc favorable a la despenalització en els tres supòsits bàsics, però hi ha altres paràmetres que mereixen una reflexió i que es tinguin en compte", com és la posició del copríncipat episcopal si es despenalitzés l'avortament.

Ho ha dit en respostes a preguntes formulades pel grup parlamentari socialdemòcrata en relació amb les declaracions que la magistrada del Tribunal de Corts -tribunal penal- Canòlic Mingorance davant el Comitè de les Nacions Unides per a l'eliminació de la discriminació contra la dona (Cedaw), en les quals va assegurar que la CASS -seguretat social- pagava les despeses dels avortaments voluntaris a les dones andorranes.

La consellera general socialdemòcrata Judith Salazar ha demanat ser "valentes" i consultar en referèndum si la ciutadania és partidària de la despenalització de l'avortament en els tres supòsits bàsics: en cas de violació, malformació del fetus i risc greu per a la salut del fetus i/o de la mare.

En aquest sentit, considera que és una "qüestió de dignitat del poble" i que el copríncipe episcopal s'està extralimitant en les seves funcions.

El cap de Govern ha anunciat que es rectificarà l'informe de la Cedaw corregint les declaracions de Mingorance i ha anunciat, com a mostra del compromís governamental amb els drets de les dones, que en "les properes setmanes" es presentarà el servei d'atenció integral a les dones.

Aquest servei donarà assessorament mèdic, psicològic i jurídic, entre d'altres, a les dones que vulguin avortar, però també donarà suport a aquelles parelles amb problemes de fecunditat.

SESSIÓ DE CONTROL

En la sessió de control al Govern, els parlamentaris també han demanat explicacions sobre el conveni de col·laboració signat amb la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis en projectes d'infraestructures com l'aeroport o el ferrocarril o la implantació del nou model d'atenció centrat en la persona al centre sociosanitari El Cedre, entre altres qüestions.

La sessió d'aquest dijous ha començat amb el jurament de dos nous consellers generals que cobreixen les baixes de dos parlamentaris que van renunciar al càrrec per concórrer en les eleccions comunals -municipals- que se celebraran el proper 15 de desembre.

Abans de començar amb les preguntes al Govern s'ha guardat un minut de silenci en record a les víctimes de l'accident del túnel de les Dos Valiras, el qual aquest dijous és el desè aniversari, i que va deixar cinc víctimes mortals.