Publicat 24/1/2020 16:33:12 +01:00CET

El Govern crearà un programa de coordinació en casos de grans emergències

Els consellers Teresa Jordà, Àngels Chacón, Miquel Buch, Meritxell Budó, Josep Bargalló, Damià Calvet; el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès i el president de la Generalitat, Quim Torra, durant la reunió del Govern pel temporal Gloria.
David Zorrakino - Europa Press

Impulsarà un espai de coordinació amb el Govern central, diputacions i ajuntaments pels efectes del temporal Gloria

BARCELONA, 24 gen. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat aprovarà la setmana vinent un decret per crear un programa de coordinació en casos de grans emergències o desastres naturals, ha explicat aquest divendres la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó.

En roda de premsa després de la reunió del president de la Generalitat, Quim Torra, amb els consellers dels departaments afectats pel temporal Gloria per avaluar els desperfectes que ha causat, Budó ha afirmat que el Govern català té la voluntat d'"actuar, resoldre per tornar a la normalitat com més aviat possible".

Budó ha explicat que "l'abast dels danys és de magnitud molt important" i que encara no s'ha acabat el recompte d'afectacions.

Pel que fa a les afectacions del temporal Gloria, ha dit que entenen la magnitud i entenen que tornar a la normalitat no serà una competència exclusiva de la Generalitat, i ha assegurat que crearan un espai de coordinació amb altres administracions per la postemergència, al marge del programa de coordinació que dissenyaran per als propers casos.

La Conselleria de la Presidència encapçalarà aquest espai de coordinació per afrontar els efectes del temporal, en el qual hi haurà el Govern central, les diputacions i ajuntaments: Budó ha explicat que ja ha parlat amb la delegada del Govern central a Catalunya, Teresa Cunillera, i totes dues han expressat "voluntat de coordinació".

ZONA CATASTRÒFICA

També ha dit que el Govern donarà suport als tràmits que siguin necessaris a les localitats per decidir que se'ls declari zona catastròfica, i ha explicat que "declarar zona catastròfica dona drets, no obligacions. Permet accedir a ajudes de l'Estat que sinó no pots demanar".

El Govern també demanarà comparèixer al Parlament per relatar conjuntament la gestió de l'emergència i el seguiment de la recuperació que es farà posteriorment.