Actualitzat 29/09/2015 12:14

El Govern crea una guia per aplicar la Llei antidesnonaments

BARCELONA, 29 Set. (EUROPA PRESS) -

   La Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha publicat la guia de protocols per als ajuntaments catalans en què es detalla el circuit que cal aplicar per donar compliment a la Llei antidesnonaments, aprovada el juliol.

   D'aquesta manera, el Govern posa a l'abast de les Oficines Locals d'Habitatge el coneixement de totes les eines i protocols que existeixen per ajudar els ciutadans en risc de perdre la seva llar, ha informat aquest dimarts la Conselleria en un comunicat.

   La guia és fruit del treball conjunt amb les entitats del grup promotor de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que va permetre crear la llei: la Plataforma d'Afectats per les Hipoteques (PAH), l'Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE) i l'Observatori Desc.

   La llei preveu un paquet de mesures per evitar els desnonaments i les situacions de risc d'exclusió residencial, com l'aplicació del lloguer social obligatori, la dació en pagament i el reallotjament immediat quan calgui, entre d'altres.

   La nova guia és "un document viu" que es complementarà en els pròxims dies amb les mesures per garantir els subministraments bàsics i amb les modificacions que sorgeixin d'acord amb l'aplicació de la llei.

   Es consideren famílies en risc d'exclusió residencial les que tenen ingressos per sota de 2, 2,5 i 3 vegades l'indicador de renda de suficiència (IRSC), ponderat en funció de les persones que formen part de la unitat de convivència.

   Cal que els beneficiaris de la llei s'hagin dirigit als serveis socials municipals, que són els encarregats d'elaborar l'informe que acredita la necessitat: si la família està en situació d'exclusió residencial i d'acord amb aquest document, els serveis socials actuen en funció de l'emergència.

   Si la família ja ha estat desnonada, el cas es deriva a la Taula d'Emergències, per tal d'oferir un habitatge de lloguer social, per la qual cosa el Govern considera "imprescindible" una coordinació amb els ens locals.

   El protocol acordat estableix una priorització en l'adjudicació de recursos: s'ofereixen primer els habitatges del parc públic, després els cedits de manera obligatòria per les entitats financeres perquè porten buits més de dos anys i, en últim lloc, altres habitatges del parc privat que es puguin posar de lloguer.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés