Publicat 22/10/2019 18:04:50 +02:00CET

El Govern crea una comissió per a l'eradicació de l'amiant a Catalunya

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó intervé en roda de premsa després del Consell Executiu de la Generalitat, a Barcelona (Espanya), a 22 d'octubre del 2019.
David Zorrakino - Europa Press

BARCELONA, 22 oct. (EUROPA PRESS) -

El Consell Executiu de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts la creació de la Comissió per a l'eradicació de l'amiant de Catalunya, que elaborarà un pla de priorització de les línies de treball per eliminar la presència de fibrociment i els efectes sobre la salut de les persones.

La comissió proposarà al Govern per a la seva aprovació el pla nacional per a l'eradicació de l'amiant i avaluarà la situació actual de l'amiant; identificarà els principals agents públics i privats i les seves competències sobre l'amiant, i establirà els mecanismes de cooperació i coordinació entre aquests agents.

La comissió és interdepartamental i en formen part les conselleries de Presidència; Vicepresidència i Economia i Hisenda; Treball, Afers Socials i Famílies; Salut; Territori i Sostenibilitat; Empresa i Coneixement, i Educació, així com representants de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).

A més, la comissió farà el seguiment i el control de les actuacions a fer per la comissió tècnica Desamiant-Cat, on podran participar també totes les administracions i agents que la comissió determini i tinguin competències o interessos perquè estan afectats.

El Govern ha creat aquest espai de treball per elaborar un pla d'eliminació de l'amiant i dels seus efectes, i els seus objectius han d'estar alineats amb la normativa europea que promou l'eliminació segura del fibrociment, així com amb les propostes que s'han recollit en l'informe sobre l'exposició laboral a fibres d'amiant.

Prohibit el seu ús, producció i comercialització, es calcula que a Catalunya l'amiant encara instal·lat suposa més de quatre milions de tones, i entre unes 6.000 i 30.000 tones de projectats i calorifugatge, entre altres materials.

Una gran part d'aquests materials es va instal·lar entre els anys 60 i principis dels 80, i ha arribat o està arribant al final de la seva vida útil, i, malgrat la prohibició, l'ús de materials amb amiant que ja estaven instal·lats o en servei està permès fins a l'eliminació o final de vida útil.