Publicat 22/10/2019 18:04CET

El Govern crea una comissió per a l'eradicació de l'amiant a Catalunya

La consellera de la Presidncia i portaveu del Govern, Meritxell Budó intervé en roda de premsa després del Consell Executiu de la Generalitat, a Barcelona (Espanya), a 22 d'octubre del 2019.
David Zorrakino - Europa Press

BARCELONA, 22 oct. (EUROPA PRESS) -

El Consell Executiu de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts la creació de la Comissió per a l'eradicació de l'amiant de Catalunya, que elaborar un pla de priorització de les línies de treball per eliminar la presncia de fibrociment i els efectes sobre la salut de les persones.

La comissió proposar al Govern per a la seva aprovació el pla nacional per a l'eradicació de l'amiant i avaluar la situació actual de l'amiant; identificar els principals agents públics i privats i les seves competncies sobre l'amiant, i establir els mecanismes de cooperació i coordinació entre aquests agents.

La comissió és interdepartamental i en formen part les conselleries de Presidncia; Vicepresidncia i Economia i Hisenda; Treball, Afers Socials i Famílies; Salut; Territori i Sostenibilitat; Empresa i Coneixement, i Educació, així com representants de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).

A més, la comissió far el seguiment i el control de les actuacions a fer per la comissió tcnica Desamiant-Cat, on podran participar també totes les administracions i agents que la comissió determini i tinguin competncies o interessos perqu estan afectats.

El Govern ha creat aquest espai de treball per elaborar un pla d'eliminació de l'amiant i dels seus efectes, i els seus objectius han d'estar alineats amb la normativa europea que promou l'eliminació segura del fibrociment, així com amb les propostes que s'han recollit en l'informe sobre l'exposició laboral a fibres d'amiant.

Prohibit el seu ús, producció i comercialització, es calcula que a Catalunya l'amiant encara installat suposa més de quatre milions de tones, i entre unes 6.000 i 30.000 tones de projectats i calorifugatge, entre altres materials.

Una gran part d'aquests materials es va installar entre els anys 60 i principis dels 80, i ha arribat o est arribant al final de la seva vida útil, i, malgrat la prohibició, l'ús de materials amb amiant que ja estaven installats o en servei est perms fins a l'eliminació o final de vida útil.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés