Actualitzat 31/03/2017 06:46 CET

El Govern coordinarà l'atenció als sense sostre a Catalunya prioritzant l'habitatge

Implementarà a Lleida i Tarragona una prova pilot

BARCELONA, 23 nov. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat ha iniciat l'elaboració de l'Estratègia Integral per a l'Atenció a Persones sense Llar a Catalunya, prioritzant l'habitatge en l'atenció de persones sense sostre, amb el programa conegut com a 'Housing First', a les quatre províncies catalanes i en col·laboració amb entitats socials.

Ho han explicat aquest dimecres en declaracions als mitjans la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, i la de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, abans de reunir-se amb una vintena de representants de les entitats als quals han presentat els treballs per a la creació del pla.

L'estratègia, que preveuen que s'aprovi en un acord de Govern a final d'aquest any, començarà amb dues proves pilot a Lleida i Tarragona, amb les quals es dissenyarà l'estratègia i que se sumaran als acords que ja té el Govern a Barcelona i Girona, per dissenyar l'estratègia en un període d'un any.

Bassa ha destacat que es farà un acompanyament a les persones sense llar a partir d'una base: "Primer és la llar. Tenir un sostre implica tenir un lloc en el qual sentir-se segur", i ha afegit que es tracta d'un acord amb les entitats i amb el món local, que tutoritzaran aquestes persones, mentre que la Generalitat facilitarà els habitatges.

Borràs ha destacat que tenen la voluntat d'abordar de manera integral "un problema complex", i que després d'obtenir la seguretat de l'habitatge s'abordaran problemàtiques socials i laborals, però també de salut.

L'Estratègia Integral se centrarà en aquest sistema per als casos de sense sostre --5.433 persones a Catalunya, segons l'Agència Catalana de l'Habitatge--, i parcialment en els de sense habitatge --amb un habitatge no adequat, situació en la qual s'estima que hi ha 48.454 persones--, i analitzarà en profunditat el model 'Housing First', que està recomanat per organismes internacionals i secundat per entitats, tot i que no és aplicable a tots els casos.

'HOUSING FIRST'

El model 'Housing First' ("primer l'habitatge", en anglès) es va originar als Estats Units i deixa enrere el model tradicional que situava l'habitatge a l'últim esglaó, i ofereix un habitatge "permanent, assequible, digne i adequat" com a punt de partida, a més d'un acompanyament per a la inserció social i laboral d'aquestes persones.

El programa planteja tres condicions per accedir a un habitatge: el compromís de l'usuari d'aportar fins al 30% dels seus ingressos en concepte de manteniment, tenir bones relacions amb els veïns, i acceptar la visita una vegada per setmana d'un membre de l'equip de suport.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés