Publicat 07/01/2019 16:43CET

El Govern convoca oposicions a 5.005 places docents amb més pes de les competncies

El conseller d'Educació, Josep Bargalló
Europa Press

BARCELONA, 7 gen. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria d'Educació de la Generalitat ha publicat aquest dilluns la convocatria de concurs d'oposició per al 2019 de 5.005 places de cossos docents, bsicament de Primria i Formació Professional (FP), en el qual introduir canvis orientats a prioritzar les competncies bsiques respecte a la memorització.

En roda de premsa, el conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha explicat que és una convocatria per estabilitzar places ocupades per interins, ha remarcat que els canvis introduts s'han negociat amb els sindicats i s'inscriuen en el marc legislatiu actual i ha subratllat que la part memorística es redueix.

La Generalitat ha convocat 3.604 places de mestres de Primria, 759 del cos de professors d'ensenyament secundari i 642 del cos de professors tcnics de FP, i els aspirants podran presentar les sollicituds del 16 de gener al 4 de febrer.

Aquesta convocatria d'oposicions introdueix com a novetat la inversió de l'ordre de les proves actuals del procés, per la qual cosa es far primer la presentació de la programació i la unitat didctica --que faran tots els aspirants--, i posteriorment, els que la superin, la prova prctica i de temari.

Bargalló ha assenyalat que aquesta variació en l'ordre far que el procés sigui més llarg --és una prova de més durada--, així com la possibilitat de presentar allegacions al final de cada prova i no només al final com fins ara.

Les proves comenaran a finals de juny i juliol per no "interferir" en l'activitat dels centres educatius, i la resolució es coneixer abans del 31 d'octubre, per la qual cosa els aspirants seleccionats obtindran destinació provisional com a funcionaris en prctiques a l'inici del curs 2020-2021.

Josep Bargalló ha dit que els canvis introduts són un primer pas que deixa la conselleria "mínimament satisfeta", a causa de les limitacions de la normativa estatal, per que el més ideal seria aprofundir encara més en l'aspecte competencial i la feina a l'aula com a element central de la selecció.

ESTABILITZACIÓ

El director general de Professorat i Personal de Centres Públics, Ignasi Garcia-Plata, ha subratllat que un 90% dels aspirants que es presenten a les oposicions ja treballen en el sistema públic, per la qual cosa aquest tipus de convocatries permetr un "alt percentatge" d'estabilització.

Garcia-Plata ha remarcat que les places que s'han convocat són les que tenen més taxa d'interinitat, i ha calculat que en FP hi ha un 50% de professorat interí, un 43% en Secundria i Batxillerat, i un 27% en Primria.

Bargalló i García-Plata han explicat que amb les places que trauran a concurs en els propers tres anys unes 5.000 anuals volen reduir la taxa d'interinitat fins a situar-la el 2023 al voltant del 8% i el 10%, i han assenyalat que han demanat al Govern espanyol reiteradament acabar amb la taxa de reposició.

Garcia-Plata ha calculat que esperen que es puguin presentar uns 50.000 aspirants en aquestes oposicions del 2019, perqu ha considerat que el fet que la prova de presentar la programació i unitat didctica sigui la primera "estimular" una participació més gran.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés