Publicat 05/06/2015 17:17

El Govern congela les taxes universitàries per tercer any consecutiu

El Parque de Humanidades y Ciencias Sociales de UB en Can Jaumandreu, en el 22@
UB

BARCELONA, 5 juny (EUROPA PRESS) -

La Generalitat mantindrà congelats per tercer any consecutiu els preus públics universitaris durant el curs 2015-2016, sense aplicar l'actualització de l'IPC, ha informat aquest divendres la Secretaria d'Universitats de la Generalitat.

Així figura en la proposta que ha presentat aquest divendres a la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya, integrat pels rectors i presidents dels consells socials de les universitats.

La Junta ha informat sobre el decret que s'aprovarà en el pròxim Consell Executiu i que afecta els preus dels serveis acadèmics i complementaris de l'ensenyament que presten les universitats públiques catalanes i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Segons la Generalitat, la congelació dels preus públics, ja aplicada en el curs 2013-2014, respon a l'objectiu de "facilitar l'accés als estudis", i els preus per crèdit seran de 25,27 euros per als estudis de coeficient A; 35,77 per als de coeficient B, i 39,53 per als del C.

També es congelen els preus en les repeticions de matrícula, màsters, doctorats i serveis acadèmics administratius.

En el cas dels màsters que no habiliten per a l'exercici d'activitats professionals regulades, continua l'opció de rebaixa de fins a un 30% sobre el preu del crèdit: manté els dos preus diferenciats entre els estudis que habiliten (41,17 euros/crèdit) i els que no habiliten (65,87 euros/crèdit, susceptible a la bonificació del 30%).

La Generalitat ha assenyalat que en les Beques Equitat es continuarà aplicant el tram més baix --que preveu una bonificació del 50%-- per a tots aquells estudiants que compleixin els requisits econòmics per ser beneficiaris, però que queden exclosos de les ajudes estatals en tenir una nota d'entre 5 i 5,5.

En relació al fraccionament del pagament de la matrícula, el decret de preus per al curs 2015-2016 introdueix l'obligatorietat que, com a mínim, aquest fraccionament sigui el mateix que en el curs anterior, en tres fases.

Com a novetat, s'estableix un sistema de pagament fraccionat de fins a deu mesos, que permet el finançament del 100% de l'import de la matrícula dels estudis universitaris, amb un cost fix d'obertura --14 euros en matrícules semestrals i 24 euros en anuals-- i un tipus d'interès del 0%.

Alhora, el decret de preus afegeix la possibilitat que les universitats posin en marxa sistemes d'ajudes per atendre aquells estudiants que es trobin en circumstàncies sobrevingudes.

CRÍTIQUES D'UGT

El sindicat UGT ha criticat que les taxes quedin congelades i ha lamentat que "es continua pagant entre un 69% i un 291% més cars els preus dels diferents estudis universitaris des que ha començat el procés d'implantació dels nous plans d'estudis universitaris".

En un comunicat, ha retret que Catalunya "és la comunitat més cara de l'Estat espanyol" en taxes universitàries, i ha comparat que el crèdit d'un grau en estudis d'humanitats sigui de 25,27 euros, quan a Castella-la Manxa i Andalusia no arriba a 13 euros.

El sindicat ha demanat "tornar al nivell de preus vigent durant el 2011".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés