El Govern començarà a aplicar el 2020 l'impost de CO2 a vehicles

Publicat 11/10/2019 18:22:27CET
Tráfico prevé unos 340.000 desplazamientos por carreteras aragonesas en la Operación 'Retorno del Verano 2019'
COCHES.NET

S'implantarà d'una manera progressiva

BARCELONA, 11 oct. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat començarà a aplicar l'any 2020 el nou impost de CO2 a vehicles, segons ha informat la Conselleria de Territori i Sostenibilitat en un comunicat, que assenyala que l'impost ja es preveia en la llei catalana del canvi climàtic, aprovada el 2017.

Un total de 3,6 milions de vehicles hauran de pagar el tribut, que es preveu en un avantprojecte de llei de la Conselleria de Vicepresidència i Economia i Hisenda que el Govern català aprovarà durant els propers dies; les motocicletes s'hi incorporaran el 2020 i el pagaran el 2021 i els camions no tributaran encara que el Govern català no descarta que ho facin en un futur, ha publicat aquest divendres 'La Vanguardia'.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha defensat en una visita a Guissona (Lleida) el nou impost com una eina essencial per poder fer millors polítiques ambientals davant l'emergència climàtica.

Ha destacat que Catalunya "és pionera en fiscalitat ambiental finalista per actuar en benefici de la salut de les persones, del país i del planeta", i ha recordat que ja es va aplicar aquest sistema amb el cànon de l'aigua i dels residus.

Calvet ha explicat que l'impost es meritarà aquest 2019 --els rebuts tindran data del 31 de desembre--, però que es començarà a pagar el 2020, i es destinarà a alimentar dos grans fons econòmics: el fons contra el canvi climàtic i el de medi natural i la diversitat.

En el primer cas, ha dit que faran actuacions de mitigació i adaptació, per millorar el transport públic i les ajudes a l'ambientalizació de flotes i per modernitzar els vehicles; i en el segon, s'ajudarà a gestionar millor els espais naturals protegits de Catalunya i a lluitar contra la pèrdua de biodiversitat.

"QUI MÉS CONTAMINA MÉS PAGA"

L'impost s'aplicarà sobre la tinença de vehicles en funció de les emissions i es gravaran a partir de l'emissió de 95 grams de CO2 a l'atmosfera, amb cinc trams diferenciats, que segueixen la màxima de "qui més contamina més paga".

El conseller ha assegurat que l'impost s'implantarà de manera progressiva, i el primer any, 2020, els vehicles que emeten entre 95 i 120 grams quedaran exempts perquè l'adaptació sigui gradual: "El segon any ja pagaran, però podrem posar a l'abast de la població ajudes per a l'ambientalització de vehicles amb el que disposarem dels ingressos del primer any", ha dit.

Calvet ha subratllat que aquesta iniciativa demostra el "compromís absolut" del Govern català amb la lluita contra el canvi climàtic, i ha defensat que calen flotes més eficients i que tots els vehicles que es mouen a Catalunya generin menys emissions o siguin d'emissions zero, així com que es disposi de més transport públic.

En aquest context, ha destacat la nova línia de Rodalies des del centre de Barcelona a l'aeroport del Prat gestionada per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), una actuació que va "en la línia correcta per descarbonitzar el país".