Publicat 02/12/2020 14:15CET

El Govern central i les CA acordaran restringir la mobilitat per Nadal i un màxim de 10 persones en les reunions

Reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS). Madrid (Espanya), 14 d'octubre del 2020.
MINISTERIO DE SANIDAD - Archivo

MADRID, 2 des. (EUROPA PRESS) -

El Govern central i les comunitats autònomes acordaran aquest dimecres, en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), limitar l'entrada i sortida a les comunitats i les ciutats autònomes per Nadal i un màxim de 10 persones en les reunions, tret que siguin persones que viuen al mateix domicili.

Així ho estableix l'acord que preveu les mesures de salut pública per fer front a la covid-19 per celebrar les festes de Nadal, al qual ha tingut accés Europa Press i que s'aprovarà aquesta tarda. A més, el toc de queda dels dies 24 i 25 de desembre, la nit de Nadal, i de la nit de Cap d'Any, es fixa fins a les 1.30 hores, tot i que només per tornar al domicili i "mai" per desplaçar-se a d'altres trobades socials.

En concret, segons el text, entre el 23 de desembre del 2020 i el 6 de gener del 2021, les comunitats autònomes i ciutats autònomes limitaran l'entrada i sortida en aquests territoris, excepte en els desplaçaments per algun dels motius que preveu aquest article, i en els desplaçaments als territoris on els familiars de la persona que es desplaça tinguin la seva residència habitual i sempre que es compleixin els límits dels grups de persones.

No obstant això, i en vista de l'evolució de la situació epidemiològica, les regions podran establir que aquesta excepció, en relació amb els desplaçaments als territoris on els familiars de la persona que es desplaça tinguin la seva residència habitual, només s'apliqui en dies determinats. Això no s'aplicarà a les Canàries ni a les Balears a causa de les característiques pròpies de les illes.

En els casos en els quals els residents de centres residencials sociosanitaris surtin de manera perllongada amb motiu de les celebracions nadalenques, quedaran restringides a un únic domicili i mantindran una bombolla de convivència estable. A més, quan hi reingressin s'aconsella que es faci una prova de diagnòstic d'infecció activa i els dies posteriors s'extremaran les mesures de vigilància i prevenció.

CAVALCADES ESTÀTIQUES I CAMPANADES VIRTUALS

Pel que fa als esdeveniments de Nadal, en el pla es prohibeix que entre el 23 de desembre del 2020 i el 6 de gener del 2021 se celebrin esdeveniments presencials de molta afluència de públic, tret que es garanteixi que es compleix el document que recull les recomanacions per als esdeveniments i activitats multitudinàries en el context de nova normalitat per covid-19 a Espanya.

A més, es recomana que se celebrin activitats en les quals es puguin garantir les normes d'higiene i prevenció, com cavalcades de Reis estàtiques on es pugui controlar l'accés, campanades virtuals o retransmissions d'esdeveniments de Nadal a la televisió o altres opcions telemàtiques.

En aquest punt, en el document que s'aprovarà aquest dimecres s'ha suprimit la recomanació de celebrar la marató de Sant Silvestre, que apareixia en el primer esborrany, es prohibeix que se celebrin grans esdeveniments esportius i s'aconsella fer-los de manera virtual.

D'altra banda, les activitats de Nadal tradicionals que se celebrin als cinemes, teatres, auditoris, carpes de circ o llocs semblants es faran respectant l'aforament que preveu la comunitat o ciutat autònoma corresponent. Quan sigui possible, es recomana que les activitats siguin a l'aire lliure i sempre garantint que es compleix la distància de seguretat per minimitzar el contacte entre els assistents.

En relació amb les cerimònies religioses als espais tancats, es podran celebrar d'acord amb les normes d'aforament de cada comunitat autònoma, tot i que s'aconsella evitar els càntics i fer servir música pregravada. També s'hauran d'evitar les mostres físiques de devoció o tradició.

La celebració d'esdeveniments religiosos, com la missa del Gall, el document assenyala que "no impedirà el compliment de la regulació de la limitació de la llibertat de circulació en horari nocturn", i es recomana que s'ofereixin alternatives telemàtiques o per televisió.

L'HOSTALERIA CONTINUARÀ AMB EL MATEIX HORARI I AFORAMENT

Respecte a l'hostaleria, el pla assenyala que continuaran amb les mateixes normes d'aforament i prevenció, a més de la resta de restriccions vigents a cada comunitat autònoma, malgrat que s'insisteix en la importància de garantir la ventilació mecànica o natural als interiors i reforçar l'ús de la mascarete quan no es menja o beu.

Sanitat i les comunitats autònomes també acordaran recomanar a la població que organitzi les seves compres amb antelació per evitar les grans aglomeracions als carrers i centres comercials. A més, els comerços i carrers comercials hauran de respectar l'aforament i assegurar-se que es manté la distància de seguretat.

Durant el període de Nadal, el document destaca la necessitat que les administracions competents augmentin la freqüència d'horaris del transport públic per evitar les aglomeracions i que garanteixin una ventilació adequada i el compliment de les mesures de prevenció, que inclouen no menjar i fer servir la mascareta correctament. Sempre que sigui possible, es recomanarà desplaçar-se en transport a l'aire lliure.

Finalment, es recomana als estudiants que tornen a casa durant les vacances que limitin les interaccions socials i extremin les mesures de prevenció els 10 dies abans, i quan arribin al domicili, limitin contactes, respectin la seva bombolla de convivència i s'estiguin sobretot a l'aire lliure, en comptes de l'interior.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés