Actualitzat 05/11/2021 15:11 CET

El Govern central i la Generalitat pacten que els Mossos puguin desenvolupar vigilància transfronterera

El president de la Generalitat, el conseller d'Interior, el ministre de l'Interior i la delegada del Govern central en la Junta de Seguretat de Catalunya
David Zorrakino - Europa Press

La policia catalana serà considerada com qualsevol cos europeu dins l'espai Schengen

BARCELONA, 5 nov. (EUROPA PRESS) -

El Govern central i la Generalitat han acordat aquest divendres en la Junta de Seguretat de Catalunya que els Mossos d'Esquadra puguin exercir tasques de vigilància transfronterera, per la qual cosa seran considerats com el cos d'un estat membre dins l'espai Schengen.

Ho han explicat el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el conseller de l'Interior, Joan Ignasi Elena, en les respectives rodes de premsa a la Generalitat després de la Junta de Seguretat, que han encapçalat amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Amb aquest acord, els Mossos d'Esquadra seran homologats com qualsevol altra policia europea d'acord amb l'article 40.4 del conveni de Schengen, per la qual cosa s'equipararan a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

Marlaska ha destacat que en la Junta de Seguretat del 2018, l'última que es va celebrar, ja es va acordar que els Mossos poguessin fer persecucions transfrontereres, per la qual cosa ara es fa "un pas més" per a vigilàncies judicialitzades en una investigació concreta.

S'establirà un grup de treball per redactar un protocol en la "brevetat més gran" possible i, un cop estigui llest aquest protocol, els Mossos ja podran exercir aquesta funció.

JOAN IGNASI ELENA

El conseller Elena ha explicat que aquest acord "dona la possibilitat de fer un seguiment transfronterer i una investigació quan es produeixi un delicte" i que hi haurà més agents dels Mossos al servei de la ciutadania.

Es preveu iniciar durant els pròxims "6 mesos com a màxim", i així es durà a terme un creuament de dades més important per facilitar la identificació de les persones.

ALTRES ACORDS

En la Junta també s'ha acordat constituir un grup de treball perquè els Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil tinguin accés a les bases de dades d'interoperabilitat d'àmbit estatal i internacional.

Així mateix, els dos governs s'han compromès a augmentar la col·laboració entre els Mossos d'Esquadra i les forces de seguretat de l'Estat a través del Cat112, per millorar la cooperació i assistència i garantir la seguretat pública.

Un altre dels acords és que la policia catalana participarà en el Pla estratègic contra la cibercriminalitat, i la creació d'un grup de treball amb bases de dades amb documentació i informació de persones físiques o jurídiques que exerceixen activitats d'hostalatge i lloguer de vehicles de motor.

A més a més, la Generalitat i el Govern central han acordat la participació dels Mossos d'Esquadra en la redacció de tots els plans estratègics impulsats i aprovats per la Secretaria de l'Estat de Seguretat "en matèria de prevenció, protecció i promoció de la seguretat pública".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés