Publicat 29/11/2019 15:32

El Govern catal, el CAC i periodistes alerten de l'estigmatització de menors tutelats i fan propostes

El president del CAC, Roger Loppacher, el conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Chakir l'Homrani, i el vicedeg del Collegi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros.
GENERALITAT

"És infncia en perill, no infncia perillosa", ha assegurat el conseller Chakir el Homrani

BARCELONA, 29 nov. (EUROPA PRESS) -

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), la Conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat i el Collegi de Periodistes de Catalunya han impulsat unes recomanacions sobre el tractament informatiu de la infncia tutelada per l'Administració per "aturar l'estigmatització".

El conseller Chakir el Homrani, el president del CAC, Roger Loppacher, i el vicedeg del Collegi de Periodistes, Joan Maria Morros, han presentat aquest divendres un dossier de recomanacions per "aportar més eines que permetin comunicar de manera més precisa en una realitat complexa".

Els mitjans, segons les recomanacions, haurien d'evitar difondre dades personals dels nens que permetin identificar-los, inclosa la ubicació dels centres residencials on viuen, així com no fer referncia a la situació familiar prvia ni al fet que estan tutelats.

També fa recomanacions més específiques en relació amb els menors que han migrat sols, i aconsella que no es doni la nacionalitat si no és rellevant per a la informació, i que es facin servir alternatives a l'acrnim 'mena', amb espacial atenció a les notícies amb connotació negativa.

RECOMANACIONS PER FRENAR L'ESTIGMATITZACIÓ

"S'ha comenat a parlar d'infncia perillosa i no d'infncia en perill", ha destacat El Homrani, que ha subratllat la importncia d'aquesta publicació de 12 anotacions generals d'infncia tutelada i 10 específics sobre menors que han migrat sols, a més d'un glossari que esclareix conceptes relacionats amb la problemtica.

El conseller ha assegurat que el periodisme és un mbit clau d'una democrcia i aquestes recomanacions poden ajudar els professionals: "No podem permetre'ns l'estigma i l'estereotip, és una injustícia que es menja els noms, les lluites personals i els somnis dels nens".

Algunes de les recomanacions generals són "informar sobre casos de resilincia i de superació, fer servir un llenguatge inclusiu, demanar assessorament a experts i considerar que els infants i adolescents són agents socials actius, escoltar la seva opinió i no atribuir-los conductes negatives fetes per persones concretes".

Pel que fa a els menors que han migrat sols, la iniciativa recomana "posar en valor aportacions positives que els infants fan a la societat, així com difondre accions i projectes que tenen com a objectiu acollir, apropar i aconseguir la seva inclusió".

GAIREBÉ 6.000 MENORS SOTA LA TUTELA DEL GOVERN

Segons xifres de la Secretaria d'Infncia, Adolescncia i Joventut, a Catalunya hi ha 5.800 nens i joves migrants que estan sota la tutela del Govern, que representen el 82% dels més de 7.000 que han arribat durant els dos últims anys.

"La nostra responsabilitat és construir un terreny de joc que sigui just per aquests nens i nenes que estan mirant de tenir un futur, per no estigmatitzar-los i donar-los l'oportunitat de créixer i formar part d'aquesta societat diversa", ha afegit El Homrani.

23 CODIS D'AUTOREGULACIÓ DEL CAC

Per Loppacher, aquestes recomanacions són clau perqu "s'est parlant de nens i nenes, el fet que sigui l'Administració qui els tutela no els treu els drets", i ha assegurat que aquestes recomanacions han estat consensuades no només amb els professionals, també amb els actors implicats.

El president del CAC ha explicat que, amb aquest, l'rgan ha impulsat 23 codis de regulació amb l'objectiu de millorar la comunicació i donar un tractament informatiu precís i sense estigmatitzar sobre diferents problemtiques com la violncia de gnere, el collectiu LGTBI, el terrorisme i les tragdies entre d'altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés