Publicat 5/8/2019 18:09:42 +02:00CET

El Govern basc proposa a l'Executiu central acollir migrants de l'Open Arms entre les comunitats autònomes

El barco Open Arms en el puerto de Barcelona
EUROPA PRESS - Archivo

A través de percentatges establerts en funció de la població, la renda i l'atur de cadascuna

BILBAO, 5 ago. (EUROPA PRESS) -

El Govern basc ha proposat a l'Executiu central acollir els 121 migrants rescatats al Mediterrani per l'embarcació Open Arms entre les diferents comunitats autònomes a través de percentatges establerts en funció de la població, la renda i l'atur existent en cadascuna. A més, ha advocat per un Pacte Social per la Migració.

El Govern d'Iñigo Urkullu ha traslladat aquest plantejament al de Pedro Sánchez després que Open Arms hagi demanat "urgentment" un port segur on portar els 121 immigrants que van ser rescatats al Mediterrani central i que continuen a la nau per la negativa d'Itàlia a permetre'n el desembarcament.

Davant d'aquesta crida, l'Executiu basc ha manifestat "la mateixa disposició" a acollir migrants que ja va oferir en el cas de l'Aquarius, i ha reclamat "fer un pas més", i aplicar la 'Proposta Share' per organitzar l'acolliment de les persones rescatades per l'Open Arms.

PROPOSTA 'SHARE'

La proposta Share planteja compartir el principi de corresponsabilitat mitjançant una fórmula de distribució de l'esforç d'acolliment que conjuga tres paràmetres: els ingressos fiscals, amb un pes del 50%; la població, amb una incidència del 30%; i l'índex d'atur, amb un 20%.

Per al Govern basc, "compartir el principi de corresponsabilitat és la millor alternativa a la realitat migratòria i d'asil", és a dir, "compartir el principi de corresponsabilitat entre estats de la Unió Europea, i compartir aquest mateix principi entre comunitats autònomes i regions dins de cada estat". A més, ha advocat per "un necessari Pacte Social per la Migració".