Publicat 12/7/2020 11:23:57 +02:00CET

El Govern Balear preveu obligar a posar-se mascareta des de dilluns

Transeünts recullen mascarillas posades a la disposició de viatgers i usuaris de transport públic en els voltants de l'estació Intermoda, a Palma de Mallorca, Illes Balears, (Espanya), a 14 d'abril de 2020.
Isaac Buj - Europa Press - Archivo

El Govern ultima la mesura, que espera aprovar el mateix dilluns

PALMA DE MALLORCA, 12 jul. (EUROPA PRESS) -

L'ús de la mascareta serà obligatori a Balears a partir d'aquest dilluns, 13 de juliol, amb excepcions, i l'incompliment de la norma podrà implicar multes de 100 euros, la quantia prevista en la legislació estatal.

Segons fonts de la Conselleria de Salut, el Govern balear ultima la mesura que regularà l'obligatorietat de l'ús a les Illes, amb la intenció de poder-la aprovar aquest dilluns i que sigui aplicable aquest mateix dia. No obstant això, hi haurà un període d'adaptació perquè la població s'acostumi a la nova mesura.

L'obligació de l'ús s'ha sabut després que el Consell de Govern aprovés el Decret Llei 10/2020, de 10 de juliol, pel qual es modifica la normativa vigent per a gestió de la nova normalitat davant la propagació de la COVID a les Balears i es fixa el règim sancionador específic per afrontar els incompliments de les disposicions dictades.

EXCEPCIONS

Pel que se sap fins al moment, l'ús de mascareta serà obligatori en espais tancats i oberts, encara que es pugui mantenir distància de seguretat.

No obstant això, hi haurà algunes excepcions, com a les platges i les piscines, per a la pràctica d'esport, consumir begudes i aliments o tocar instruments de vent.

La mascareta serà obligada tant en les cerimònies religioses com en les civils per a tots els assistents, amb independència que sigui en interior o exterior i que es pugui guardar distància amb els altres convidats.

Durant la celebració serà obligatòria en el cas que no es pugui garantir la distància de seguretat, excepte el moment del consum de begudes i aliments.

D'altra banda, en una casa privada no serà obligatori portar la mascareta tota l'estona, però sí si no es pot mantenir distància de seguretat de dos metres. Quant a cotxes privats, es mantindrà l'obligació quan els ocupants no convisquin.

En el lloc de treball, dependrà del tipus de local on es desenvolupi l'activitat. D'aquesta manera, la distància s'haurà de mantenir sempre, però si l'establiment és un lloc on es permet no portar-la es pot treure, i si és un lloc on el seu ús és obligatori s'haurà de portar posada.

L'incompliment de l'obligació de l'ús de mascaretes --ja tipificat pel Govern estatal-- serà considerat una infracció lleu i suposarà una sanció de 100 euros.

ARMENGOL: "LA PRIORITAT ÉS LA SALUT DE TURISTES I RESIDENTS"

El Govern balear ha decidit prendre aquesta mesura a causa que la seva "prioritat" és protegir la salut de residents i visitants, ha explicat la presidenta Francina Armengol, que ha recordat que "el virus segueix convivint" en la societat de les Illes.

En aquest sentit, ha argumentat que l'obligació d'utilitzar la mascareta sempre al carrer no suposarà un problema per als turistes que arribin a les Balears en els propers dies, ja que "ja l'havien de portar".

Així mateix, ha recalcat Armengol, "no seria just" que el "gran percentatge" de ciutadans que compleixen "acabin pagant" pels qui no respecten les mesures, i ha tornat a apel·lar a la responsabilitat de la població.