El Govern atorga el Premi Internacional Catalunya a Ngugi wa Thiong'o

Actualitzat 20/12/2019 13:31:54 CET
El escritor Ngugi wa Thiong'o presenta sus memorias
EUROPA PRESS

Reconeix la seva defensa de la igualtat de les llengües i el plurilingüisme i la seva relació sense jerarquies

BARCELONA, 20 des. (EUROPA PRESS) -

El XXXI Premi Internacional Catalunya ha guardonat l'escriptor i activista kenià Ngugi wa Thiong'o, com ha anunciat aquest divendres el president del Govern, Quim Torra, que ha destacat que es reconeix l'escriptor per la seva obra literària i la seva defensa de les llengües africanes i la "igualtat de les llengües".

Al costat de la presidenta delegada del premi, la lingüista Mary Ann Newman, Torra ha destacat la seva anàlisi crítica de l'entorn social i les obres de l'escriptor, entre elles una obra de teatre en la seva llengua materna per la qual va ser reclòs un any sense judici, durant el qual va decidir abandonar l'anglès com a llengua creativa i va escriure en paper higiènic, en un acte de "resistència".

Torra ha llegit part de la carta que ha enviat l'escriptor per agrair el premi, en la qual accepta amb gratitud el premi, i ressalta: "Crec que les llengües poden i han de relacionar-se no segons una jerarquia, sinó en termes d'igualtat, de donar i rebre en les mateixes condicions".

"El monolingüisme és el monòxid de carboni de les cultures. El plurilingüisme és l'oxigen" i la traducció construeix ponts entre llengües, ha seguit Newman, qui ha ressaltat que Thiong'o es coneix com el guerrer de les llengües, i que ha explicat que el premiat està actualment malalt i en recuperació.

El president del Govern ha avançat que el premi es lliurarà durant el primer semestre del 2020 quan s'hagi recuperat de la seva malaltia, i ha detallat que s'han presentat 74 candidatures a l'edició del premi del 2020, "totes elles molt bones", segons Newman.

"ARMES CONTRA EL SUPREMACISME"

Torra ha ressaltat que, en un dels seus assajos, 'Descolonitzar la ment', defensa que les llengües maternes són "armes contra el supremacisme de les llengües dominants", i que va explicar en una entrevista que la resistència és la millor manera de mantenir-se viu, fins i tot de la manera més petita: dient 'no' a la injustícia, reflexió que Torra creu que pot ser compartida per molts.

El Premi Internacional Catalunya és un guardó que atorga anualment el Govern a persones d'arreu del món que hagin contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics i humans.