Publicat 27/07/2021 15:41CET

El Govern aprova l'avantprojecte de llei de la ciència catalana

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis (e), i la portaveu del Govern, Patrícia Plaja (d), intervenen en la conferència de premsa posterior al Consell Executiu
David Zorrakino - Europa Press

Preveu crear un Consell de Recerca i un Consell de Mecenatge

BARCELONA, 27 jul. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat ha aprovat aquest dimarts l'avantprojecte de llei de la ciència de Catalunya, que permetrà definir i consolidar el model del sistema d'R+D+I català i "enfortir els vincles entre la societat i la comunicació científica", ha explicat la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, en la conferència de premsa posterior al Consell Executiu.

La norma configurarà el marc d'ordenació del sistema català de recerca per configurar la ciència com un "element estructural" i eina per prioritzar l'R+D+I, tot recollint aspectes del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC).

Geis ha assegurat que es tracta d'un projecte iniciat el 2018, que té consens, i ha explicat que s'ha posat en contacte amb els grups parlamentaris perquè considera que s'ha d'aprovar al Parlament "com més aviat millor" i valoren fer-ho amb tràmit d'urgència.

L'avantprojecte de llei de la ciència catalana és la creació del Consell de Recerca de Catalunya (Coricat), que s'erigeix com un òrgan d'alt nivell per reflexionar, debatre i assessorar el Govern, i el reimpuls de la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació, que tindrà un nou paper en qualitat d'òrgan col·legiat de coordinació del Govern.

La norma defineix les polítiques de personal per garantir les condicions adequades de treball dels professionals, perquè promou la mobilitat a través de processos de formació, consolidació, captació, retenció i la tornada de talent, i els principis que hauran d'inspirar les polítiques de personal dels agents del sistema de recerca.

Geis ha subratllat que la llei ha de permetre prioritzar la captació i retenció de talent, a més d'establir noves figures com el personal tecnòleg i el tècnic de suport a la recerca.

L'avantprojecte també completa un nou model de finançament públic-privat, amb més implicació del món de l'empresa i noves fórmules de mecenatge, i proposa un finançament públic sostingut en la mitjana de la UE, complementat per un increment de la participació del sector privat.

Preveu la creació d'un Consell del Mecenatge en R+D+I per incidir positivament en la implicació privada en el finançament de la ciència, i aprofundir en la internacionalització del sistema amb l'increment de la contribució a l'espai europeu de recerca i el reconeixement a la comunitat investigadora catalana a l'estranger.

L'avantprojecte de llei també preveu flexibilitzar i simplificar els procediments i estructures administratives, enfortir la transmissió activa del coneixement cap a la societat, a més d'afavorir la participació activa de la ciutadania en les polítiques públiques d'R+D+I i fomentar les vocacions científiques.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés