Publicat 17/06/2020 19:27CET

El Govern anuncia 2,9 milions més per al pla contra la violència masclista

El conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Chakir El Homrani (i), i el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la presentació del Pla contra la violència masclista, a Barcelona, Catalunya (Espanya), a 17 de juny de 2020.
Marc Brugat - Europa Press

L'augment pressupostari permetrà obrir nous serveis d'atenció especialitzada i més pisos d'acollida

BARCELONA, 17 juny (EUROPA PRESS) -

La Generalitat de Catalunya sumarà 2,9 milions d'euros al pla contra la violència masclista aquest 2020 fins a arribar als 16,6 milions, i invertirà aquest increment en nous Serveis d'Intervenció Especialitzada (SIE) i nous pisos d'acollida per a dones i fills que han patit violència masclista.

Ho han anunciat aquest dimecres en una roda de premsa presencial i telemàtica el vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Chakir El Homrani; acompanyats de la sotsdirectora de la Lluita contra la Violència Masclista, Montse Sánchez Aroca.

Concretament, l'increment pressupostari permetrà a la Generalitat obrir 15 nous "serveis substitutoris de llar" per allotjar a víctimes de la violència de gènere, que comptaran amb 60 places; així com crear tres nous SIE per a aquestes persones: un al Vallès Occidental (Barcelona), un al Baix Llobregat (Barcelona) i a l'Alt Empordà (Girona).

El conseller El Homrani ha destacat que el Govern "ha quadruplicat en dos anys" les places residencials per a víctimes de violència masclista, passant de 36 a 156 a finals d'aquest any; i que ha duplicat els SIE, passant de vuit el 2019 a 16 el 2020: tres nous centres anunciats aquest dimecres i sis oberts abans del Covid-19.

"El Govern està compromès amb la igualtat efectiva entre homes i dones, i amb la lluita contra la violència masclista", ha afirmat el vicepresident Aragonès, que ha precisat que els serveis de la Geralitat van atendre el 2019 a 5.000 dones però que, en els tres primers trimestres d'aquest any, es van detectar unes 10.000 víctimes de violència masclista.

EL FACTOR CORONAVIRUS

Tant Aragonès com El Homrani han coincidit a afirmar que la Generalitat ha apostat per incrementar el pressupost per al Pla contra la Violència Masclista en el marc de l'epidèmia per coronavirus: "Aquests 2,9 milions més no estaven previstos fa dos mesos", ha dit el vicepresident.

Segons Aragonès, "el confinament ha contingut el contagi, però també ha tingut conseqüències en àmbits com el de la violència masclista", amb moltes víctimes convivint amb el seu agressor; i ha indicat que el telèfon d'atenció a les víctimes va registrar el doble de trucades les primeres setmanes de l'estat d'alarma, i fins al triple durant les següents.

Per la seva banda, El Homrani ha alertat que "el confinament ha fet incrementar en un 266% les sol·licituds d'acompanyament i atenció de les dones en situació de violència masclista", raó per la qual el Govern de la Generalitat ha decidit ampliar el servei i el finançament.

"Necessitem més serveis residencials i augmentar la capacitat de resposta per garantir que qualsevol dona que ho necessiti pugui sortir de la situació de violència que pateix", ha manifestat El Homrani, que ha assegurat, no obstant això, que durant l'epidèmia no ha quedat desatesa cap dona amb necessitat de pis d'acollida.

La sotsdirectora de la Lluita contra la Violència Masclista ha precisat que durant l'estat d'alarma els serveis d'acompanyament han seguit funcionant telemàticament i, "quan ha estat necessari, de manera presencial", i que s'han atès 9.633 casos per telèfon: més de 800 cada setmana.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés