Actualitzat 01/03/2019 20:03

El Govern amplia per decret el permís de paternitat a 8 setmanes el 2019 i progressivament fins el 16 del 2021


MRR

La mesura entrarà en vigor dimecres que ve, després de la seva publicació en el BOE

MADRID, 1 Mar. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el reial decret-llei de mesures urgents per garantir la igualtat entre dones i homes en l'ocupació, en el qual finalment s'inclou l'ampliació del permís per paternitat a vuit setmanes el 2019, 12 el 2020 i 16 el 2021, equiparant-ho així al de maternitat.

Una vegada aprovat el decret, les mesures entraran en vigor després de la seva publicació en el B.O.E, encara que el text haurà de ser convalidat posteriorment pel Congrés. Fonts governamentals han precisat que serà publicat dimarts vinent, per la qual cosa entrarà en vigor el dimecres 6 de març.

El Govern sempre ha expressat la seva intenció d'ampliar de manera progressiva el permís de paternitat, que actualment és de cinc setmanes voluntàries i amb dos dies (o quatre si és necessari el desplaçament). Així ho va plasmar en un esborrany del decret llei de 28 pàgines que l'executiu va elaborar i el va presentar als agents socials i patronals la setmana passada, un text que no va generar acord entre les parts.

En aquest text provisional, el Govern espanyol establia com a obligatòries les sis setmanes immediatament posteriors al part des d'aquest mateix any, un punt que va desencadenar crítiques entre les associacions i les ONG de família, que rebutgen que els progenitors hagin d'agafar-la alhora. Finalment, fonts governamentals han precisat a Europa Press que l'obligatorietat ascendirà a sis setmanes, però s'implantarà de manera progressiva: les dues primeres setmanes després del part seran obligatòries el 2019; quatre seran el 2020; i sis el 2021.

En qualsevol cas, el decret llei ha rebut llum verda i, conseqüentment, el permís per paternitat per a funcionaris i treballadors del sector privat s'elevarà gradualment fins el 2021, quan tindran permisos iguals, intransferibles i retribuïts de 16 setmanes.

La vicepresidenta del Govern espanyol i ministra d'Igualtat, Carmen Calvo, ha justificat la implantació progressiva del permís "per donar temps suficient a les empreses". També ha apel·lat la "corresponsabilitat" de tots dos progenitors.

"La maternitat no pot ser un arma en contra del desenvolupament laboral de les dones. La maternitat és una opció lliure de les dones i hem de fer-nos corresponsables tots", ha incidit en la roda de premsa posterior al consell.

L'objectiu de dur a terme aquesta mesura a través del decret llei és poder fer-la efectiva, perquè es va quedar en l'aire quan es van tombar els pressupostos generals per part del Congrés dels Diputats. Estava prevista també en la llei d'igualtat laboral que va presentar el grup socialista fa un any al Congrés, tramitació que ha quedat restat aturada davant l'avançament electoral i la conseqüent dissolució de les Corts Generals.

610 MILIONS DE FINANÇAMENT

El Govern estima que el cost econòmic del decret llei serà d'uns 610 d'euros, que ha estat pressupostat a càrrec de la Seguretat Social i el seu "increment de la recaptació" gràcies a grans ingressos derivats de la pujada del salari mínim i l'augment de la cotització màxima, segons ha manifestat Calvo.

Fonts governamentals van admetre recentment que la inclusió dels permisos per paternitat "era complicada" sense tenir els pressupostos aprovats. En el projecte de llei de pressupostos per el 2019, el Govern espanyol preveia gastar 302 milions més per poder finançar l'ampliació del permís de paternitat a vuit setmanes el 2019.

Segons dades del Ministeri de Treball, la despesa en prestacions per paternitat va experimentar el 2018 un increment anual del 12,2% després de l'entrada en vigor el passat mes de juliol de l'ampliació del permís de quatre a cinc setmanes. D'acord amb aquestes xifres, el nombre de prestacions per paternitat gestionades el 2018 per la Seguretat Social va ascendir a 255.531, un 3,4% menys que el 2017, amb un cost superior als 448 milions d'euros (+12,2%).

SIS SETMANES OBLIGATÒRIES PER Al PARE DESPRÉS DEL PART

L'Executiu vol reformar l'estatut dels treballadors per incloure que "el naixement suspendrà el contracte de treball del progenitor diferent de la mare biològica durant 16 setmanes", de les quals "seran obligatòries les sis setmanes ininterrompudes immediatament posteriors al part" i es gaudiran "a jornada completa".

AUGMENT PROGRESSIU: 8 SETMANES EL 2019 I 12 EL 2020

El 2019, "l'altre progenitor/a comptarà amb un període de suspensió total de vuit setmanes", de les quals les sis primeres, haurà de gaudir-les de manera ininterrompuda immediatament després del part. També es redueixen les setmanes que la mare biològica pot cedir a l'altre progenitor/a fins a quatre setmanes del seu període de suspensió.

A partir de l'1 de gener del 2020, en el cas de naixement, l'altre progenitor/a "comptarà amb un període de suspensió total de dotze setmanes", de les quals les sis primeres hauran de gaudir-se de manera initerrumpida immediatament després del part. Respecte a la cessió per part de la mare biològica, podrà ser de "fins a dues setmanes del seu període de suspensió".

El Govern espanyol argumenta la redacció d'aquest decret al·legant que el dret a la conciliació de la vida personal, familiar i laboral "ha de regular-se de tal forma que garanteixi un equilibri de les responsabilitats familiars, i que resti prohibit qualsevol tracte discriminatori directe".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés