Publicat 20/03/2019 19:26

El Govern alerta que els serveis socials no poden solucionar els "fracassos" d'uns altres

Iglesies alerta que els serveis socials no poden solucionar els "fracassos
EUROPA PRESS

CSC assegura que la concertada assumir les millores pactades per l'ICS i metges

BARCELONA, 20 març (EUROPA PRESS) -

El secretari d'Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Francesc Iglesies, ha afirmat aquest dimecres que, en la lluita contra l'exclusió social, el sistema dels serveis socials no pot solucionar els "fracassos" d'altres mbits com el laboral, de la sanitat, l'habitatge i la justícia, entre d'altres.

Ho ha dit en intervenir després d'un debat del I Frum Salut i Benestar Social a Barcelona, que ha tancat la consellera de Salut, Alba Vergés, i en el qual han participat exconsellers com Xavier Trias, Ramon Espasa, Eduard Rius, Marina Geli, Boi Ruiz i Toni Comín --per videoconferncia--, i alguns han defensat més integració entre salut i assumptes socials.

Ha observat que des d'Assumptes Socials coincideixen en la necessitat d'aconseguir vuit dels Objectius de Desenvolupament Sostenible proposats per l'ONU, per el sistema de serveis socials no pot escometre'ls tots sol.

"Hi ha hagut una falta d'inversió en serveis socials", que han patit problemes com la fragmentació, i que l'excessiu pes del seu disseny municipalista no ha vingut acompanyat d'altres inversions que permetin des de la Generalitat un lideratge i vetllar per l'equitat, ha diagnosticat.

Ha considerat urgent "ressituar el perímetre de l'acció dels serveis socials", que treballen amb l'autonomia personal i la interrelació social com a béns universals a protegir.

"La inversió en salut mitiga desigualtats socials, per les evidncies avalen que un euro en inversió social pot multiplicar el resultat en salut", ha defensat, alhora que ha advocat per uns serveis socials autnoms enfront dels altres sistemes.

També ha apuntat la necessitat de donar valor a les cures --en sentit ampli, davant el fet que la tnica "masclista patriarcal" actual no li'n dona, cosa que ha vist com un problema.

Vergés ha qualificat d'"histria d'xit i construcció constant" l'actual sistema sanitari, i ha assenyalat que viur transformacions en el futur, igual que el sector social, ats que són sectors dinmics als quals afectaran els canvis demogrfics com l'envelliment, a més de les noves formes de participació de la societat i les noves tecnologies.

"Hem de deixar de costat la visió mes assistencialista", ha defensat, en pro d'un concepte més global amb la persona al centre, que faci prevenció i promogui factors de canvi per al futur.

Sobre la cerca actual de professionals en alguns centres sanitaris en qu en fan falta, ha assegurat que aquesta atracció "no sempre té a veure amb el salari, que és una part", sinó que també passa que els professionals no volen estar sols al territori i volen tenir la mateixa capacitat que un hospital de Barcelona per introduir noves eines.

"El sistema de salut s'ha d'obrir a la comunitat", la qual cosa no es pot fer sense els ajuntaments, i les competncies de serveis socials locals i de la Generalitat.

REPENSAR EL MODEL

En declaracions als mitjans, el president del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), Manel Ferré, ha advocat per repensar el model entre salut i assumptes socials a Catalunya, en un moment davant d'un escenari "econmic, polític i social molt complex" que requereix polítiques d'aprofitament de recursos, ha assegurat.

"Tenim una societat molt canviant, molt dinmica", per l'envelliment, els nous rols dels professionals, i les noves terpies i medicaments, i la innovació tecnolgica, que comporta més despesa, ha dit, en un escenari que veu inestable.

"Hem d'intentar treure el mxim profit possible a tots els recursos, i en aquest sentit hem de crear sinergies entre salut i social", per la qual cosa el consorci promou un model que integri tots dos mbits.

En ser preguntat si en aquest nou model s'inclouran les millores que va recomanar el Servei Catal de la Salut (CatSalut) traslladar al sector concertat, després que la sanitat pública les pactés per a l'atenció primria a causa d'una vaga de metges, ha afirmat que ser així, "lgicament".

"Volem introduir no només les millores de l'ICS sinó també traslladar-les al sector concertat" per evitar que hi hagi una atenció de primera i una de segona, recollint afirmacions del director del CatSalut, Adri Comella.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés