Publicat 25/11/2015 15:47

Govern, ajuntaments i partits rebutgen la violència masclista

Cap de les 6 dones mortes a Catalunya aquest any havia denunciat

BARCELONA, 25 nov. (EUROPA PRESS) -

Unes 50 persones entre membres del Govern, ajuntaments, els partits del Parlament i ciutadans han mostrat aquest dimecres el seu rebuig unànime a la violència masclista i la seva voluntat de "no abaixar la guàrdia", en un acte en la plaça Sant Jaume de Barcelona pel Dia internacional contra la violència de gènere.

Vicki Bernadet (de la fundació que porta el seu nom) ha llegit un manifest de la Generalitat, la Diputació de Barcelona, la de Tarragona, la de Girona i la de Lleida, l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), que promet dotar a Catalunya d'un marc legal, una xarxa de recursos d'atenció i uns protocols d'actuació, elaborats amb entitats de dones i el moviment feminista.

La consellera de Benestar Social, Neus Munté, ha declarat que aquest acte és una mostra d'unitat institucional i política contra "una de les xacres més terribles com a país i societat, que és la violència cap a les dones", i ha cridat a seguir lluitant.

"Fa falta el rebuig unànime i no abaixar la guàrdia, perquè en ocasions pot semblar que es produeix una banalització d'algunes actituds i comentaris que desprotegeixen les dones i tornen a marcar l'existència de determinats estereotips", segons Munté.

Ha recordat que Catalunya té dues lleis "molt ambicioses i importants" --la del dret de la dona davant de la violència masclista i una altra de més recent per la igualtat efectiva home-dona--, i ha defensat desplegar-les amb unitat política i amb el tercer sector, així com disposar de diners per treballar en prevenció i intervenció.

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha demanat que totes les víctimes s'atreveixin a denunciar, perquè "desgraciadament, de les dones que han mort aquest any a Catalunya com a fruit de la violència masclista, cap d'elles no havia denunciat" --aquest any han estat sis--.

L'acte, que ha dedicat un minut de silenci a les dones i nens víctimes de la violència de gènere, també ha servit per criticar que les dones tenen "l'amenaça constant de ser violentades" i que això s'accentua en les més joves, per la qual cosa han demanat la complicitat de tots per destruir els estereotips masclistes.

SEGUIMENTS MÉS PRESENCIALS

Els Mossos d'Esquadra fan aquest any uns 10.000 seguiments de casos --més del 65%, amb ordre de protecció judicial-- i Jané ha avançat que el nou pla del Govern contra la violència masclista ja preveu que "en la majoria de seguiments hi hagi contacte presencial, i no només telefònic", perquè han detectat que així s'evita que quedin a l'anonimat ferides i agressions.

Jané ha assegurat que treballen perquè "tothom que mereix una protecció, atenció més presencial o una investigació criminal, la tingui, i fins i tot amb la judicatura s'estan millorant els protocols perquè res no s'escapi del coneixement de la justícia".

El conseller ha afegit que es treballa en "la sistematització d'un full resum" que els Mossos aportaran en els casos de denúncia al jutge, que se sumarà a l'expedient que es presenta actualment, i s'aportarà també la qualificació jurídicopenal feta pel cos policial.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés