Publicat 11/06/2019 19:10

El Govern advoca per "desestigmatizar" el suïcidi, primer motiu de mortalitat entre els joves

El sucidi adolescent, la segona causa de mort en Argentina
PIXABAY - Archivo

Salut parla d'un augment de "conductes d'auytolesió, com ara talls"

BARCELONA, 11 juny (EUROPA PRESS) -

La directora general de Planificació en Salut de la Conselleria de Salut, Pilar Saura, ha advocat aquest dimarts per desestigmatizar el sucidi: "Molt probablement, el fet d'estar estigmatitzat fa que no aflori el coneixement" de la seva afectació actual, per la qual cosa posar llum sobre aquests successos milloraria el coneixement del que ha passat a ser el primer motiu de mortalitat entre els joves per davant dels accidents de trnsit --que han baixat--.

Ho ha explicat davant la Comissió de Joventut del Parlament, que durant tota la jornada ha centrat en el sucidi compareixences d'experts, i Saura ha demanat que es faci un major registre per, alhora, un abordatge integral amb "respecte cap a la complexitat que suposa" i cap a les famílies i entorns de persones que han fet intents o sucidis consumats.

Saura --que va ser nomenada en el crrec fa una setmana-- ha explicat que a Catalunya va haver-hi 491 morts per sucidi el 2016, una taxa de 6,6 per 100.000 habitants, una incidncia superior en homes, i que a Catalunya és inferior a la resta d'Espanya (d'al voltant de 7) i d'Europa, on hi ha 10,9 casos per 100.000 habitants.

Ha cridat a desmentir mites com el fet que algú que afirma voler-se sucidar no ho faci de veirtat, perqu en molts casos es troben que persones que s'han sucidat han demanat ajuda abans, per la qual cosa cal assegurar que aquesta realment es dona.

En els mitjans de comunicació, ha assenyalat que ha de fer-se "una aproximació respectuosa respecte al tema, i de forma molt prudent", evitant sensacionalismes i destacant que una persona que s'ha sucidat és algú que tenia una malaltia o trastorn i que no va poder tenir l'ajuda necessria al moment indicat.

CODI RISC SUCIDI

La Conselleria de Salut treballa a informar a la ciutadania, desestigmatizar la malaltia, buscar eines per identificar casos i intervenir en grups de risc --com a persones amb trastorns mentals, després de dur a terme dues proves pilot --al barri barceloní de l'Eixample Dret i a Sabadell (Barcelona)-- en les quals s'ha valorat la idonetat del Codi Risc Sucidi, al costat d'una campanya informativa.

El director executiu del Pla de salut mental i addiccions, Jordi Blanch, ha explicat que el sucidi és una causa de mort prevenible i que tres de cada quatre persones que s'han sucidat havia visitat l'Atenció Primria anteriorment, i en un 18% dels casos en el mateix dia, i que actualment amb el citat codi estan "alerta" els hospitals, per tenen voluntat que arribi també a altres mbits, com les escoles.

AUGMENTEN CONDUCTES D'AUTOLESIÓ

En els dos anys que porten amb aquest registre, les conductes sucides tenen una tendncia a la baixa, "per sembla que augmenten les conductes d'autolesió, com els talls", que no sempre estan darrere d'una ideació sucida, i que poden ser maneres per descarregar tensió i impulsivitat, per exemple.

Blanch ha esmentat que entre els factors de risc estan els trastorns de salut mental, per també hi ha factors com un esdeveniment estressant, idees de desesperana i la impulsivitat--habitual en adolescents--.

Ha afegit que el 75% de les persones detectades en el codi van ser per ingrés hospitalari, i que als 10 dies se'ls visita en un centre de salut mental --quatre en cas de menors-- i tenen una trucada de control al mes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés