Publicat 11/6/2019 19:10:37 +02:00CET

El Govern advoca per "desestigmatizar" el suïcidi, primer motiu de mortalitat entre els joves

El suïcidi adolescent, la segona causa de mort en Argentina
PIXABAY - Archivo

Salut parla d'un augment de "conductes d'auytolesió, com ara talls"

BARCELONA, 11 juny (EUROPA PRESS) -

La directora general de Planificació en Salut de la Conselleria de Salut, Pilar Saura, ha advocat aquest dimarts per desestigmatizar el suïcidi: "Molt probablement, el fet d'estar estigmatitzat fa que no aflori el coneixement" de la seva afectació actual, per la qual cosa posar llum sobre aquests successos milloraria el coneixement del que ha passat a ser el primer motiu de mortalitat entre els joves per davant dels accidents de trànsit --que han baixat--.

Ho ha explicat davant la Comissió de Joventut del Parlament, que durant tota la jornada ha centrat en el suïcidi compareixences d'experts, i Saura ha demanat que es faci un major registre però, alhora, un abordatge integral amb "respecte cap a la complexitat que suposa" i cap a les famílies i entorns de persones que han fet intents o suïcidis consumats.

Saura --que va ser nomenada en el càrrec fa una setmana-- ha explicat que a Catalunya va haver-hi 491 morts per suïcidi el 2016, una taxa de 6,6 per 100.000 habitants, una incidència superior en homes, i que a Catalunya és inferior a la resta d'Espanya (d'al voltant de 7) i d'Europa, on hi ha 10,9 casos per 100.000 habitants.

Ha cridat a desmentir mites com el fet que algú que afirma voler-se suïcidar no ho faci de veirtat, perquè en molts casos es troben que persones que s'han suïcidat han demanat ajuda abans, per la qual cosa cal assegurar que aquesta realment es dona.

En els mitjans de comunicació, ha assenyalat que ha de fer-se "una aproximació respectuosa respecte al tema, i de forma molt prudent", evitant sensacionalismes i destacant que una persona que s'ha suïcidat és algú que tenia una malaltia o trastorn i que no va poder tenir l'ajuda necessària al moment indicat.

CODI RISC SUÏCIDI

La Conselleria de Salut treballa a informar a la ciutadania, desestigmatizar la malaltia, buscar eines per identificar casos i intervenir en grups de risc --com a persones amb trastorns mentals, després de dur a terme dues proves pilot --al barri barceloní de l'Eixample Dret i a Sabadell (Barcelona)-- en les quals s'ha valorat la idoneïtat del Codi Risc Suïcidi, al costat d'una campanya informativa.

El director executiu del Pla de salut mental i addiccions, Jordi Blanch, ha explicat que el suïcidi és una causa de mort prevenible i que tres de cada quatre persones que s'han suïcidat havia visitat l'Atenció Primària anteriorment, i en un 18% dels casos en el mateix dia, i que actualment amb el citat codi estan "alerta" els hospitals, però tenen voluntat que arribi també a altres àmbits, com les escoles.

AUGMENTEN CONDUCTES D'AUTOLESIÓ

En els dos anys que porten amb aquest registre, les conductes suïcides tenen una tendència a la baixa, "però sembla que augmenten les conductes d'autolesió, com els talls", que no sempre estan darrere d'una ideació suïcida, i que poden ser maneres per descarregar tensió i impulsivitat, per exemple.

Blanch ha esmentat que entre els factors de risc estan els trastorns de salut mental, però també hi ha factors com un esdeveniment estressant, idees de desesperança i la impulsivitat--habitual en adolescents--.

Ha afegit que el 75% de les persones detectades en el codi van ser per ingrés hospitalari, i que als 10 dies se'ls visita en un centre de salut mental --quatre en cas de menors-- i tenen una trucada de control al mes.