Publicat 29/5/2019 18:37:04 +02:00CET

Google retira a petició de la Generalitat set blogs que feien apologia de l'anorèxia

Logo de Chrome
GOOGLE

BARCELONA, 29 maig (EUROPA PRESS) -

La consellera d'empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, ha anunciat aquest dimecres que Google ha bloquejat l'accés a set blogs d'Internet, atenent el requeriment de l'Agència Catalana de Consum (ACC).

En la sessió de control l Parlament, ha assegurat que es tracta dels primers resultats de l'aplicació del decret llei que modifica el Codi de Consum i que dota a la Generalitat d'eines legals per perseguir pàgines web, blogs i xarxes socials que fan apologia dels trastorns alimentaris.

Chacón ha remarcat que aquest decret llei és "el primer de tota Europa" que permet sancionar pàgines web i xarxes socials que amb continguts promoguin trastorns de la conducta alimentària.

"Hem de celebrar que una actuació, com la qual hem dut a terme, hagi tingut abast internacional", ha remarcat la consellera, que ha subratllat que la Generalitat és pionera en aquest camp.

Chacón ha subratllat que aquests resultats són fruit de la "estreta col·laboració" de l'ACC amb el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) i l'Associació contra l'Anorèxia i la Bulímia (Acab), a més de la Taula de Diàleg contra els Trastorns Alimentaris.

La consellera ha anunciat a més una "nova modificació" del Codi de Consum per poder actuar, no només en relació a continguts que promouen els trastorns de conducta alimentària, sinó davant qualsevol publicitat enganyosa.

Des de l'entrada en vigor de la normativa, l'ACC ha rebut nou denúncies, presentades per CAC i Acab, de les quals una feia referència a la mateixa 'site', i es van dirigir a la seu central de Google, i van ser atesos positivament.

La Generalitat ha assegurat que queda pendent de retirar l'accés a un dels blogs (Automatic ACB Ireland Limited), i en el supòsit que no es faci efectiu el requeriment, la Inspecció de Consum proposarà l'obertura d'un expedient sancionador, que podria derivar en una multa de fins a 100.000 euros.

EL CAC CELEBRA LA RETIRADA

Fonts del CAC han assegurat a Europa Press que celebren la retirada dels set blogs, i han destacat l'eficàcia del decret que modifica el Codi de Consum.

El CAC ha remarcat que els blogs van ser denunciats pel CAC al Govern el febrer, i ha subratllat que el decret obra "una via d'actuació" per a l'organisme regulador, que fins ara podia adreçar-se als proveïdors d'Internet, així com presentar denúncies davant Fiscalia en aquells casos que els continguts podien ser tipificats com a delicte.

L'organisme ha remarcat que, sobre peticions a proveïdors, aquests han respost els requeriments del CAC amb la retirada o modificació de 110 continguts, i en la via judicial, la Fiscalia ha presentat dues denúncies davant dos jutjats d'instrucció de Barcelona arran de dues denúncies per part del CAC.