Publicat 02/05/2015 12:00

Giulia Enders reivindica el paper "crucial" de l'intestí en la salut

La escritora Giulia Enders
URANO

BARCELONA, 2 maig (EUROPA PRESS) -

La jove alemanya autora del 'best-seller' 'La digestió és la qüestió' (Urà), Giulia Enders, ha reivindicat el paper "crucial" de l'intestí en la salut integral de les persones, ja que està estretament relacionat amb el sobrepès, la depressió i les al·lèrgies, entre altres patologies.

"Escoltem poc l'intestí, malgrat que té una rellevància crucial en el nostre estat de salut física i mental", té un sistema nerviós tan complex com el cervell i conté més de mil espècies de bacteris essencials, ha explicat Enders en una entrevista d'Europa Press.

De fet, segons l'autora, els bacteris que habiten a l'intestí concentren actualment bon part de les investigacions, ja que se sap que són els responsables de nombroses malalties.

Aquests microbis tenen una relació directa amb el control del pes, de la pressió i de les malalties autoimmunes: "El més impressionant és el vincle que té amb el cervell, amb la ment. D'ell també en depèn el nostre benestar emocional".

Els bacteris intestinals es formen durant el primer any de vida i s'obtenen sobretot de la mare, mentre que "a partir d'aquí, la flora es configura amb l'alimentació, per això és molt important el que s'ingereix".

I ha enumerat els aliments que permeten obtenir una flora intestinal òptima: carxofes, espàrrecs, cebes, alls i endívies, així com "patates i arròs a temperatura freda, perquè es paeixen millor".

"COM UNA BALLARINA DE BALLET"

Ha advocat per acabar amb els tabús que envolten les conseqüències de l'activitat de l'aparell digestiu: "Se solen considerar grollers els pets i rots, però són fruit d'un moviment intestinal tan elegant com el d'una ballarina de ballet".

"El nostre intestí és molt bell, sembla vellut, i té una complexitat extrema", ha destacat Enders, que amb només 24 anys ja ha venut més d'1,5 milions d'exemplars del seu llibre, en què aprofundeix en aquests temes.

Els excrements no han de ser molt clars ni molt foscos, ni han de flotar: "Els ideals són els que s'enfonsen i tenen una consistència semblant a la pasta de dents. Si són així, és que la salut és òptima i el sistema digestiu funciona bé".

"Les persones que mengen massa carn no podran aconseguir mai aquesta consistència i els tindran sempre durs", ha alertat, i ha animat a ingerir més fibra, ja que a Europa es consumeix la meitat del que recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

VÀTERS: "GRANS ENEMICS"

Ha destacat que els vàters "són uns grans enemics per a les persones que pateixen restrenyiment" perquè obliguen a adoptar una posició relaxada que no afavoreix l'evacuació.

"Fins al segle XVIII s'ha defecat a la gatzoneta, que és com millor s'estimulen els músculs. Als països en què se segueix fent, hi ha pocs casos de restrenyiment", ha assegurat.

Ha recomanat posar un banc o tamboret sota els peus en usar el vàter per elevar les cames i pressionar l'abdomen: "Això només ha de fer-se en cas de restrenyiment, si ja es pot evacuar amb facilitat no cal".

Una altra recomanació per combatre el restrenyiment és menjar més fibra natural --per exemple, herbafam -- i consumir probiòtics: "Tampoc és bo anar al bany amb un llibre o estar molta estona per defecar. S'ha d'escoltar l'avís interior".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés