Publicat 19/05/2020 12:51

El genoma dels grans simis pot ajudar a entendre millor els tumors humans segons un estudi

Illustració creada per l'investigador Txema Heredia-Genestar per acompanyar l'estudi
TXEMA HEREDIA-GENESTAR / UPF

BARCELONA, 19 maig (EUROPA PRESS) -

Un nou estudi d'investigadors de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE), un centre mixt de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), mostra que la conservació i l'estudi de grans simis podria ser "molt rellevant" per a la comprensió dels tumors en humans.

L'article estudia el cncer des del punt de vista de l'evolució i indica que la distribució de les mutacions en els tumors d'humans és més semblant a la dels ximpanzés i gorilles que a la dels mateixos humans, ha informat aquest dimarts en un comunicat la UPF.

L'estudi s'ha publicat en la revista científica 'Nature Communications' i ha estat liderat pels professors Arcadi Navarro i David Juan, amb la participació dels investigadors Txema Heredia-Genestar i Toms Marqus-Bonet.

Heredia-Genestar, primer autor de l'estudi i recentment doctorat en l'IBE, ha explicat que fins ara es pensava que les diferncies gentiques entre els tumors i els humans sans podrien ser causades per la manera 'anormal' que tenen els tumors d'acumular mutacions; "per ara hem descobert que bona part d'aquestes diferncies gentiques tenen a veure amb la nostra histria evolutiva".

No obstant aix, ha desenvolupat l'investigador, la histria de la humanitat i la seva evolució "ha fet que les nostres distribucions de mutacions canvin, i aix ha esborrat les senyals que hauríem de tenir"; fet que fa més fcil entendre els tumors dels humans a través dels simis que a través d'altres humans.

"Som nosaltres, els humans, amb un passat lluny turbulent, els que hem mostrat una distribució de les mutacions distorsionada", ha indicat Navarro, que és professor d'investigació ICREA a l'IBE, catedrtic de la UPF i colíder de l'estudi.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés