Publicat 19/5/2020 12:51:39 +02:00CET

El genoma dels grans simis pot ajudar a entendre millor els tumors humans segons un estudi

Il·lustració creada per l'investigador Txema Heredia-Genestar per acompanyar l'estudi
TXEMA HEREDIA-GENESTAR / UPF

BARCELONA, 19 maig (EUROPA PRESS) -

Un nou estudi d'investigadors de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE), un centre mixt de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), mostra que la conservació i l'estudi de grans simis podria ser "molt rellevant" per a la comprensió dels tumors en humans.

L'article estudia el càncer des del punt de vista de l'evolució i indica que la distribució de les mutacions en els tumors d'humans és més semblant a la dels ximpanzés i goril·les que a la dels mateixos humans, ha informat aquest dimarts en un comunicat la UPF.

L'estudi s'ha publicat en la revista científica 'Nature Communications' i ha estat liderat pels professors Arcadi Navarro i David Juan, amb la participació dels investigadors Txema Heredia-Genestar i Tomàs Marquès-Bonet.

Heredia-Genestar, primer autor de l'estudi i recentment doctorat en l'IBE, ha explicat que fins ara es pensava que les diferències genètiques entre els tumors i els humans sans podrien ser causades per la manera 'anormal' que tenen els tumors d'acumular mutacions; "però ara hem descobert que bona part d'aquestes diferències genètiques tenen a veure amb la nostra història evolutiva".

No obstant això, ha desenvolupat l'investigador, la història de la humanitat i la seva evolució "ha fet que les nostres distribucions de mutacions canviïn, i això ha esborrat les senyals que hauríem de tenir"; fet que fa més fàcil entendre els tumors dels humans a través dels simis que a través d'altres humans.

"Som nosaltres, els humans, amb un passat llunyà turbulent, els que hem mostrat una distribució de les mutacions distorsionada", ha indicat Navarro, que és professor d'investigació ICREA a l'IBE, catedràtic de la UPF i colíder de l'estudi.

Contador