Generen per primera vegada cèl·lules mare pluripotents induïdes a partir de cèl·lules tumorals

Publicat 13/2/2019 12:27:55CET
Célula Madre Embrionaria Del Ojo
NAKANO ET AL CELL STEM CELL VOLUME 10 ISSUE 6

BARCELONA, 13 febr. (EUROPA PRESS) -

El grup d'investigació en Càncer Hereditari de l'Insitut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) ha generat per primera vegada cèl·lules mare pluripotents induïdes (iPSC, en anglès) a partir de tumors originats en persones amb una malaltia hereditària.

El treball, en col·laboració amb el grup d'Ángel Raya del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CRMB) en un projecte finançat per la John Hopkins University i publicat en 'Stem Cells Reports', pot servir per estudiar teràpies per als tumors desenvolupats en pacients amb malalties hereditàries amb predisposició al càncer, ha informat l'IGTP aquest dimecres en un comunicat.

Les iPSC són cèl·lules mare capaces de generar la majoria de les altres cèl·lules del cos, i és habitual que es generin a partir de la reprogramació de cèl·lules de la pell extretes de pacients amb malalties hereditàries, com la neurofribosi tipus 1 (NF1), per estudiar-les com a model de malaltia.

Els investigadors de l'IGTP han generat per primera vegada les iPSC com a model vàlid per NF1 a partir de les cèl·lules dels tumors: "No hem utilitzat cèl·lules de la pell, hem reprogramat cèl·lules dels tumors dels pacients amb NF1, per disposar d'un model cel·lular genèticament idèntic a les cèl·lules tumorals", ha explicat el responsable de l'estudi, Eduard Serra.

Un dels inconvenients d'estudiar aquestes patologies a partir de les cèl·lules obtingudes directament de tumors benignes és que són finites, però els investigadors han aconseguit tenir un model cel·lular d'aquests tumors que és "inesgotable" perquè les iPSC es poden conrear indefinidament.

L'estudi ha invertit la majoria dels esforços a convertir aquestes iPSC en cèl·lules de Schwann, que són les cèl·lules que originen i formen els neurofibromes plexiformes característics de la NF1, i els resultants tenen la mateixa capacitat de proliferació que les cèl·lules originals dels tumors.

el més llegit

 1. 1

  Tallen la carretera d'accés a Sant Esteve de la Sarga (Lleida) per un despreniment

 2. 2

  El Congost supera els 300 metres cúbics per segon al seu pas per Granollers

 3. 3

  El riu Congost supera el nivell d'alerta i continua amb "tendència creixent"

 4. 4

  Localitzen un cadàver en una riera de Jorba (Barcelona)

 5. 5

  La Xina confirma 571 casos de pneumònia causada pel nou coronavirus

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista