Publicat 13/02/2019 12:27

Generen per primera vegada cllules mare pluripotents indudes a partir de cllules tumorals

Célula Madre Embrionaria Del Ojo
NAKANO ET AL CELL STEM CELL VOLUME 10 ISSUE 6

BARCELONA, 13 febr. (EUROPA PRESS) -

El grup d'investigació en Cncer Hereditari de l'Insitut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) ha generat per primera vegada cllules mare pluripotents indudes (iPSC, en angls) a partir de tumors originats en persones amb una malaltia hereditria.

El treball, en collaboració amb el grup d'Ángel Raya del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CRMB) en un projecte finanat per la John Hopkins University i publicat en 'Stem Cells Reports', pot servir per estudiar terpies per als tumors desenvolupats en pacients amb malalties hereditries amb predisposició al cncer, ha informat l'IGTP aquest dimecres en un comunicat.

Les iPSC són cllules mare capaces de generar la majoria de les altres cllules del cos, i és habitual que es generin a partir de la reprogramació de cllules de la pell extretes de pacients amb malalties hereditries, com la neurofribosi tipus 1 (NF1), per estudiar-les com a model de malaltia.

Els investigadors de l'IGTP han generat per primera vegada les iPSC com a model vlid per NF1 a partir de les cllules dels tumors: "No hem utilitzat cllules de la pell, hem reprogramat cllules dels tumors dels pacients amb NF1, per disposar d'un model cellular genticament idntic a les cllules tumorals", ha explicat el responsable de l'estudi, Eduard Serra.

Un dels inconvenients d'estudiar aquestes patologies a partir de les cllules obtingudes directament de tumors benignes és que són finites, per els investigadors han aconseguit tenir un model cellular d'aquests tumors que és "inesgotable" perqu les iPSC es poden conrear indefinidament.

L'estudi ha invertit la majoria dels esforos a convertir aquestes iPSC en cllules de Schwann, que són les cllules que originen i formen els neurofibromes plexiformes característics de la NF1, i els resultants tenen la mateixa capacitat de proliferació que les cllules originals dels tumors.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés