La Generalitat vol potenciar que les persones en una situació terminal puguin decidir morir a casa

Publicat 17/7/2019 16:04:08CET
Cama de hospital
PIXABAY

BARCELONA, 17 jul. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat vol potenciar que les persones en una situació terminal puguin decidir morir a casa amb les cures pal·liatives i una atenció digna quan no calgui ser en un hospital, on mor actualment més de la meitat de les persones, el 57% en homes i el 48% en dones, davant del 19% a casa --en tots dos sexes--, segons dades del 2017.

Ho ha explicat en una atenció als mitjans aquest dimecres la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, després de la jornada de l'Agència de Qualitat i Avaluacions Sanitàries de Catalunya (Aquas) per presentar l'Observatori de la Mort, que analitzarà dades i tendències actuals, i ha anunciat que engegaran al setembre una eina web per expressar aquestes decisions.

Ha explicat que en escoltar els pacients, molts diuen que si han de patir a casa prefereixen ser a l'hospital, però que si es pot solucionar i atendre'ls, s'estimen més ser a casa, davant de la qual cosa Vergés ha vist necessari tenir capacitat per "respectar-ho i treure dels hospitals qui no cal que hi sigui".

Per conèixer millor la voluntat de cada persona, al setembre presentaran aquesta eina web de decisions compartides: "Creiem que les persones han de tenir, no només el dret, sinó la capacitat i les eines i els coneixements adequats per poder decidir com volen que sigui el final de la seva vida", i que empoderarà les persones per respectar la seva decisió lliure.

Hi ha diversitat de decisions sobre la mort, que s'incrementen davant la diversitat de cultures que hi ha a Catalunya: "La qüestió és si estem escoltant les persones i estem respectant aquesta decisió lliure" de retirar el tractament i aplicar pal·liatius, per exemple.

Ha especificat que no és el mateix que l'eutanàsia i el suïcidi assistit, que estan penalitzats i encara que és un debat diferent, Vergés ha explicat que també lluiten per despenalitzar-los i ha recordat que ho han demanat a l'Estat des del Parlament.

L'Observatori de la Mort --creat a instàncies del Parlament-- analitzarà dades i "tendències per adaptar el sistema que vol la gent", així com per abordar desigualtats com les de gènere que troben actualment --les dones viuen més anys però amb pitjor salut, i els homes solen tenir més cuidadors a casa--.

També han detectat que la desigualtat socioeconòmica fa que les persones amb més capacitat econòmica poden ser a casa perquè tenen més mesures a domicili, en general, mentre que "les persones amb un índex socioeconòmic més baix acaben anant més a l'àmbit hospitalari".