Publicat 17/07/2019 16:04

La Generalitat vol potenciar que les persones en una situació terminal puguin decidir morir a casa

Cama de hospital
PIXABAY

BARCELONA, 17 jul. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat vol potenciar que les persones en una situació terminal puguin decidir morir a casa amb les cures palliatives i una atenció digna quan no calgui ser en un hospital, on mor actualment més de la meitat de les persones, el 57% en homes i el 48% en dones, davant del 19% a casa --en tots dos sexes--, segons dades del 2017.

Ho ha explicat en una atenció als mitjans aquest dimecres la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, després de la jornada de l'Agncia de Qualitat i Avaluacions Sanitries de Catalunya (Aquas) per presentar l'Observatori de la Mort, que analitzar dades i tendncies actuals, i ha anunciat que engegaran al setembre una eina web per expressar aquestes decisions.

Ha explicat que en escoltar els pacients, molts diuen que si han de patir a casa prefereixen ser a l'hospital, per que si es pot solucionar i atendre'ls, s'estimen més ser a casa, davant de la qual cosa Vergés ha vist necessari tenir capacitat per "respectar-ho i treure dels hospitals qui no cal que hi sigui".

Per conixer millor la voluntat de cada persona, al setembre presentaran aquesta eina web de decisions compartides: "Creiem que les persones han de tenir, no només el dret, sinó la capacitat i les eines i els coneixements adequats per poder decidir com volen que sigui el final de la seva vida", i que empoderar les persones per respectar la seva decisió lliure.

Hi ha diversitat de decisions sobre la mort, que s'incrementen davant la diversitat de cultures que hi ha a Catalunya: "La qüestió és si estem escoltant les persones i estem respectant aquesta decisió lliure" de retirar el tractament i aplicar palliatius, per exemple.

Ha especificat que no és el mateix que l'eutansia i el sucidi assistit, que estan penalitzats i encara que és un debat diferent, Vergés ha explicat que també lluiten per despenalitzar-los i ha recordat que ho han demanat a l'Estat des del Parlament.

L'Observatori de la Mort --creat a instncies del Parlament-- analitzar dades i "tendncies per adaptar el sistema que vol la gent", així com per abordar desigualtats com les de gnere que troben actualment --les dones viuen més anys per amb pitjor salut, i els homes solen tenir més cuidadors a casa--.

També han detectat que la desigualtat socioeconmica fa que les persones amb més capacitat econmica poden ser a casa perqu tenen més mesures a domicili, en general, mentre que "les persones amb un índex socioeconmic més baix acaben anant més a l'mbit hospitalari".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés