Publicat 13/09/2015 11:23

La Generalitat s'endarrereix en l'aprovació del pla contra la sida i li reclamen celeritat

BARCELONA, 13 set. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Interdepartamental de la Sida de la Generalitat no va aprovar al juliol el Pla d'Acció de la Sida de Catalunya 2015-2018 com estava previst, ha lamentat el director de l'ONG BCN Checkpoint, Ferran Pujol, que ha reclamat celeritat a l'administració per combatre la xacra del VIH.

En una entrevista d'Europa Press, Pujol ha reclamat "voluntat política social" en la implementació de plans per tallar el contagi de la infecció.

"Si volguéssim acabaríem amb la cadena de transmissió en pocs anys. La resposta de la Conselleria de Salut és positiva però anem molt lents", ha lamentat Pujol.

La proposta de BCN Checkpoint és que el pla de la sida disposi d'un pla específic per combatre el VIH entre gais i homes que practiquen sexe amb homes (HSH).

Per a això, proposa quatre eixos dirigits al citat col·lectiu: augment de proves de detecció precoç del VIH, cribratge d'altres malalties de transmissió sexual --clamídia, gonorrea i sífilis, sovint asimptomàtiques, administració del tractament als afectats --cosa que ja succeeix-- i aplicació de teràpies de prevenció del virus, que en última instància podria suposar l'ús de la pastilla preexposició del VIH.

Pujol ha destacat la necessitat d'augmentar la freqüència de proves de detecció precoç del virus entre el col·lectiu homosexual: "Com a mínim s'haurien de fer una o dues vegades a l'any, però els que tenen múltiples parelles i que no són capaços de posar-se el preservatiu de manera sistemàtica se l'haurien de fer cada tres mesos".

Respecte de l'augment de malalties de transmissió sexual i la prevalença destacada de coinfeccions entre el col·lectiu amb VIH, Pujol ha subratllat la importància d'oferir cribratges sistemàtics anuals.

Pel que fa a les estratègies de prevenció, Pujol ha destacat que abans el sector només disposava de dues eines, encara importants avui: el preservatiu i la conscienciació.

"S'han de seguir utilitzant, però no són suficients, perquè tenim altres mecanismes i estratègies, com la prevenció combinada adaptada a diferents parts de la població", ha subratllat, convençut de la possibilitat d'acabar amb la cadena de transmissió en pocs anys si administració i societat posen tots els mitjans.

EFECTIVITAT DE LES PREP

Sobre la pastilla profilaxi preexposició (Prep), que es preveu que l'Agència Europea del Medicament (EMA) aprovi en els pròxims mesos per a aquest objectiu, ha destacat que pot prevenir "gairebé al 100%" el virus.

"Fins i tot presa de manera ocasional dues unes hores abans de la relació sexual i dues després redueix en un 86% la probabilitat d'infectar-se", tot i que la clau de la seva efectivitat és l'adherència.

Les ha comparat, conceptualment, amb les pastilles anticonceptives a l'hora de prevenir embarassos, i ha lamentat l'estigmatització que pateix la Prep en alguns sectors espanyols, quan el debat ja està superat en la majoria de països estrangers.

"Això no és per a tothom i si fóssim capaços de donar pastilles antiretrovirals i controlar-les bé entre les persones amb més risc d'infectar-se, les Prep no són una vacuna però s'hi assemblarien", ha asseverat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés