Publicat 20/8/2019 16:43:07 +02:00CET

La Generalitat rep una "sospita clínica" de dos casos de listeriosi

CAP florida, ambulatorio, centro de atención primaria, Barcelona
CONSELLERIA DE SALUD

BARCELONA, 20 ago. (EUROPA PRESS) -

L'Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat) ha rebut el migdia d'aquest dimarts la notificació d'una "sospita clínica" de dues persones possiblement afectades per listeriosi i que poden estar relacionades amb el brot d'Andalusia pel consum de carn entatxonada.

En un comunicat, la Conselleria de Salut de la Generalitat ha informat que es tracta de dues persones d'una mateixa família residents a la Catalunya central que van rebre la visita d'un familiar procedent de Sevilla, qui els va portar carn entatxonada envasada de la mateixa marca que va causar els casos d'Andalusia i totes les persones en van consumir.

Dies després del consum, els dos residents a Catalunya van patir els primers símptomes, principalment lleus com diarrees, febre i dolor a les articulacions, dels quals ja estan recuperats, encara que el familiar que els va portar la carn va haver de ser ingressat en un hospital a Sevilla --i continua ingressat--.

Els dos casos de la Catalunya central estan en fase de "sospita clínica d'infecció" i en els propers dies es confirmaran o es descartaran, en funció del que concloguin els resultats de les analítiques pertinents.

RETIRADA DE LOTS

L'Aspcat va rebre la notificació de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) de la retirada, per part de les autoritats sanitàries andaluses, de tots els lots de carn entatxonada de la marca 'La Mechá' --fabricada per Magrudis SL--, associada al brot d'Andalusia.

L'empresa està fent efectiva la retirada del mercat del producte implicat, ha informat la Conselleria de Salut, que ha detallat que es considera afectat tot el producte fabricat des del maig, perquè la data de caducitat és de tres mesos.

L'Aspcat ha comprovat que a Catalunya no s'ha distribuït el producte afectat, però es recomana que les persones que hagin viatjat a comunitats autònomes on sí que hi va haver distribució --Andalusia, Madrid, Extremadura, Castella-la Manxa i les illes Canàries--, que van consumir el producte i tinguin símptomes que acudeixin al seu centre d'atenció primària.

Prèviament al comunicat, el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix, havia assegurat que fins aquest moment no s'havia detectat a Catalunya cap afectat, però que a causa del període d'incubació no es podien descartar casos de catalans que n'haguessin consumit a Andalusia o rebut unitats del lot contaminat.

Guix havia remarcat que a Catalunya no s'havia comercialitzat unitats de la carn contaminada.