BARCELONA 19 abr. (EUROPA PRESS) -
La Generalitat, per via de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), ha reeditat en versió facsímil el mapa escolar 'Mapa de les terres de llengua catalana', publicat el 1921 sobre els territoris de parla catalana, coincidint amb la celebració de l'Any Fabra, que commemora el 150è aniversari del naixement de Pompeu Fabra i el centenari de la publicació de la seva 'Gramàtica catalana normativa'.
En una roda de premsa aquest dijous, el director de l'ICGC, Jaume Massó, ha explicat que la reedició s'ha fet a partir d'un original de 120x98 centímetres, entelat i vernissat, que es conserva a l'institut des del 1993, i que posa en relleu "la cartografia com a element visualitzador de la llengua".
A més, ha remarcat que "es tracta d'un mapa molt modern per a la seva època ja que afegeix informació gràfica i addicional que ajuda a comprendre la importància de la llengua catalana al territori, i fa servir el meridià de Greenwich com a referència i no el de Madrid com es feia habitualment en l'Espanya de l'època".
També ha indicat que es desconeix l'autor i l'any concret de la seva edició, que va ser patrocinat per l'advocat i periodista Antoni de Pàdua i Aleu, que es conserven dos exemplars a Catalunya, en els quals en la part posterior hi ha unes fustes perquè s'utilitzaven com a mapes murals a les aules.
EINA DE RENOVACIÓ PEDAGÒGICA
El secretari general de la Conselleria de Territori i de Sostenibilitat, Ferran Falcó, ha destacat que el mapa va sorgir dels moviments de renovació pedagògica que va viure Catalunya a principis del segle XX, impulsats principalment per l'Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana, de la qual Fabra va presidir la seva comissió editorial i pedagògica el 1917.
D'altra banda, la directora general de Política Lingüística de la Generalitat, Ester Franquesa, ha remarcat la visió política que Fabra va tenir de la llengua catalana, de qui ha dit que "la va deixar preparada i llesta per comunicar en un moment en el qual aquesta es trobava supeditada al domini de la llengua castellana".
Els responsables polítics també han afirmat que una vegada hi hagi nou Govern a Catalunya li faran arribar la reedició del mapa al futur president de la Generalitat, així com a la resta de membres de l'Executiu, a institucions públiques catalanes i a entitats i casals que a l'estranger contribueixen a la difusió de la llengua i la cultura catalanes.