Actualitzat 22/10/2015 16:08

Generalitat recorrerà la Llei de patrimoni cultural immaterial de l'Estat

Ferran Mascarell
EUROPA PRESS

El Congrés aprova la llei amb crítiques de l'oposició per si afecta les corrides

BARCELONA, 14 maig (EUROPA PRESS) -

El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, ha assegurat que el Govern presentarà un recurs contra la Llei de patrimoni cultural immaterial que el Congrés ha aprovat aquest dijous, ha informat el seu departament en un comunicat.

El Ple del Congrés dels Diputats ha donat llum verda definitiva aquest dijous al projecte de Llei per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, amb l'aprovació d'una quinzena d'esmenes procedents del Senat, i amb crítiques de tota l'oposició per envair competències i dubtes sobre una protecció més gran al món del toreig.

"Posarem en consideració dels nostres serveis jurídics la llei per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial", ha avisat Mascarell, convençut que el més probable és que s'hagi de presentar un recurs davant del Tribunal Constitucional (TC).

Mascarell ha recordat que l'Estatut vigent, i també el del 1979, estableix que les competències culturals a Catalunya són de la Generalitat: "Si trenquem aquest principi estan acabant definitivament amb el poc que queda del pacte del 78".

"No podem acceptar aquest element de base: ni compleixen la Constitució vigent, ni el marc estatutari vigent", ha criticat Mascarell, per a qui aquesta llei desfà les competències de l'autogovern català i pretén recuperar competències per la via de les lleis.

El conseller ha lamentat que el Govern espanyol "es carrega" d'aquesta manera lleis pactades i aprovades per referèndum per als catalans, amb la pretensió de menysprear les competències del Parlament.

Segons la seva opinió, la Llei de patrimoni immaterial contradiu absolutament les bases de l'Estatut i les competències culturals catalanes: "Per tant, posarem un recurs".

CORRIDES

Aquesta llei entrarà en vigor l'endemà de la seva aprovació al BOE i amb la seva posada en marxa, s'autoritza el Govern central a elaborar, en el termini d'un any, un text refós en què s'integrin aquesta norma i la del Patrimoni Històric Espanyol, així com les disposicions en matèria de protecció del patrimoni històric contingudes a normes amb rang de llei.

Durant la seva presentació al Congrés el desembre, Wert va defensar que amb aquest projecte legislatiu es donava compliment a la Convenció de Salvaguarda del Patrimoni Immaterial de la Unesco, ratificada per Espanya el 2006.

El seu objectiu, segons ha assenyalat, és protegir patrimoni que no té una base material però és "important" per la diversitat cultural, citant les tradicions, rituals, actes festius, sabers i pràctiques vinculades a tradició artesanal.

AFECTACIONS A LES CORRIDES

Durant el tràmit parlamentari de la norma, una de les principals queixes dels grups de l'oposició, en especial de CiU, Esquerra Plural i ERC, ha estat que aquesta iniciativa amaga una protecció més gran al toreig, i segons els republicans catalans i CiU, el retorn de les corrides a Catalunya.

En concret, aquesta llei reconeix en la seva disposició final cinquena que la regulació de la tauromàquia com a patrimoni cultural immaterial ja es recull a la Llei del 2013 per la qual es reconeix el toreig com a tal.

Aquest projecte de llei entre d'altres punts regula la competència de l'Administració General de l'Estat per declarar 'Manifestacions Representatives del Patrimoni Cultural Immaterial' i la habilita per adoptar "mesures de salvaguarda" d'aquests béns culturals.

És per aquesta raó pel que consideren que, a partir d'aquesta llei, el Govern espanyol podria revocar regulacions autonòmiques, com les relatives a la tauromàquia, per exemple.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés