Publicat 11/4/2019 18:57:02CET

La Generalitat prova una eina que unifica l'avaluació de necessitats socials

BARCELONA, 11 Abr. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat ha finalitzat aquesta setmana la segona fase de la mostra d'una nova eina de detecció de situacions de necessitat social que mesura el grau d'autonomia de les persones i unifica criteris, cridada Matriu d'Autosuficiència (SSM-Cat), i que ja han provat en una pilot.

En un comunicat aquest dijous, la Conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat ha explicat que en una primera fase es va validar l'eina, i en aquesta segona, la Direcció general de Serveis Socials l'ha implementat en deu zones: vuit àrees bàsiques de serveis socials i dos de salut.

Han participat els ajuntaments de Barcelona, El Prat de Llobregat, Sabadell, Vic, Reus (Tarragona) i Lleida i els consells comarcals del Montsià (Tarragona) i La Garrotxa (Girona), i s'ha format a 111 professionals que han analitzat 912 casos.

Aquesta eina suposa "un canvi de paradigma en l'avaluació", perquè se centra en l'apoderament i l'autosuficiència de les persones.

Es tracta d'una iniciativa col·laborativa entre la Conselleria, la Diputació de Barcelona, l'Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), el Col·legi de Treball Social de Catalunya, i el Col·legi d'Educadors Socials de Catalunya.

A més d'unificar l'avaluació --fins ara cada localitat tenia instruccions pròpies--, els resultats de la prova han demostrat que l'eina és útil per unificar conceptes i criteris de valoració, sistematitzar les avaluacions de l'atenció primària de Serveis Socials, millorar la intervenció social i millorar l'equitat dins el sistema de Serveis Socials.

També permet determinar les prioritats en l'atenció i l'assignació de recursos basats en les necessitats socials, permetre un seguiment més rigorós i objectiu de l'evolució dels casos i facilitar la intervenció preventiva retardant la cronificació i l'atenció en situacions de crisis.

13 ÀMBITS

En concret, l'eina avalua 13 àmbits: economia, treball i formació, usos del temps, allotjament, relacions en l'unitat de convivència, salut mental, salut física, addiccions, relacions socials, participació en la comunitat, aspectes judicials, activitats bàsiques i instrumentals.

Aquest instrument, que facilita als professionals el diagnòstic i la detecció de casos complexos i ajuda orientar la intervenció i el seguiment, té els seus orígens als Estats Units i a Ámsterdam, i a Catalunya es va validar i adaptar en la primera fase.

13 ÁMBITOS

En concreto, la herramienta evalúa 13 ámbitos: economía, trabajo y formación, usos del tiempo, alojamiento, relaciones en la unidad de convivencia, salud mental, salud física, adicciones, relaciones sociales, participación en la comunidad, aspectos judiciales, actividades básicas e instrumentales.

Este instrumento, que facilita a los profesionales el diagnóstico y la detección de casos complejos y ayuda a orientar la intervención y el seguimiento, tiene sus orígenes en Estados Unidos y Ámsterdam, y en Catalunya se validó y adaptó en la primera fase.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.