Publicat 11/04/2019 18:57

La Generalitat prova una eina que unifica l'avaluació de necessitats socials

BARCELONA, 11 abr. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat ha finalitzat aquesta setmana la segona fase de la mostra d'una nova eina de detecció de situacions de necessitat social que mesura el grau d'autonomia de les persones i unifica criteris, cridada Matriu d'Autosuficincia (SSM-Cat), i que ja han provat en una pilot.

En un comunicat aquest dijous, la Conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat ha explicat que en una primera fase es va validar l'eina, i en aquesta segona, la Direcció general de Serveis Socials l'ha implementat en deu zones: vuit rees bsiques de serveis socials i dos de salut.

Han participat els ajuntaments de Barcelona, El Prat de Llobregat, Sabadell, Vic, Reus (Tarragona) i Lleida i els consells comarcals del Montsi (Tarragona) i La Garrotxa (Girona), i s'ha format a 111 professionals que han analitzat 912 casos.

Aquesta eina suposa "un canvi de paradigma en l'avaluació", perqu se centra en l'apoderament i l'autosuficincia de les persones.

Es tracta d'una iniciativa collaborativa entre la Conselleria, la Diputació de Barcelona, l'Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), el Collegi de Treball Social de Catalunya, i el Collegi d'Educadors Socials de Catalunya.

A més d'unificar l'avaluació --fins ara cada localitat tenia instruccions prpies--, els resultats de la prova han demostrat que l'eina és útil per unificar conceptes i criteris de valoració, sistematitzar les avaluacions de l'atenció primria de Serveis Socials, millorar la intervenció social i millorar l'equitat dins el sistema de Serveis Socials.

També permet determinar les prioritats en l'atenció i l'assignació de recursos basats en les necessitats socials, permetre un seguiment més rigorós i objectiu de l'evolució dels casos i facilitar la intervenció preventiva retardant la cronificació i l'atenció en situacions de crisis.

13 MBITS

En concret, l'eina avalua 13 mbits: economia, treball i formació, usos del temps, allotjament, relacions en l'unitat de convivncia, salut mental, salut física, addiccions, relacions socials, participació en la comunitat, aspectes judicials, activitats bsiques i instrumentals.

Aquest instrument, que facilita als professionals el diagnstic i la detecció de casos complexos i ajuda orientar la intervenció i el seguiment, té els seus orígens als Estats Units i a Ámsterdam, i a Catalunya es va validar i adaptar en la primera fase.

13 ÁMBITOS

En concreto, la herramienta evalúa 13 ámbitos: economía, trabajo y formación, usos del tiempo, alojamiento, relaciones en la unidad de convivencia, salud mental, salud física, adicciones, relaciones sociales, participación en la comunidad, aspectos judiciales, actividades básicas e instrumentales.

Este instrumento, que facilita a los profesionales el diagnóstico y la detección de casos complejos y ayuda a orientar la intervención y el seguimiento, tiene sus orígenes en Estados Unidos y Ámsterdam, y en Catalunya se validó y adaptó en la primera fase.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés