Publicat 6/8/2020 17:21:53 +02:00CET

La Generalitat paralitza el projecte de la planta de valorització energètica de Cercs (Barcelona)

Imatge d'arxiu de l'antiga central tèrmica de Cercs, a la comarca del Berguedà (Barcelona).
JORDI ESCARRÉ / WIKIMEDIA

   BARCELONA, 6 ago. (EUROPA PRESS) -

   El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, ha anunciat aquest dijous que la Generalitat no tramitarà el projecte de la planta de valorització energètica de residus que una empresa privada havia sol·licitat instal·lar a l'antiga central tèrmica de Cercs, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

   "El Govern considera que aquest projecte no té les condicions urbanístiques necessàries per aprovar-se", ha indicat el conseller en una roda de premsa telemàtica, acompanyat del president del Consell Comarcal del Berguedà i alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Lara.

   Calvet ha explicat que la Generalitat es va veure obligada per llei a tramitar el projecte proposat per l'empresa, però que, després d'estudiar-lo des d'un punt de vista urbanístic i ambiental, ha decidit paralitzar-lo "sine die" per incompatibilitats amb el pla d'ordenament urbà vigent.

   Per la seva banda, Lara ha insistit que la decisió d'aturar el projecte compta amb el suport de l'àmplia majoria de municipis de la comarca, ja que "no encaixava" amb l'activitat econòmica del territori --encarat al turisme-- ni amb els seus projectes de futur, i ha reconegut que la idea havia generat un ampli rebuig social i institucional.

    "Hem de continuar treballant conjuntament per trobar activitats que siguin compatibles amb el que desitgem que sigui l'activitat del Berguedà", ha afegit Calvet, que ha coincidit amb el president del Consell Comarcal en la necessitat de trobar altres projectes per a la central i el territori.

   La nova planta d'incineració havia de suposar una inversió de 130 milions d'euros i la creació de 60 llocs de feina a l'antiga central tèrmica, que es troba sense activitat des de la seva clausura el 2011, segons va informar a l'octubre del 2019 l'Ajuntament de Cercs, que també ha votat en contra del projecte.

   "Sense restar importància a l'ocupació, perquè els projectes tirin endevant és necessari complir amb uns requisits urbanístics i ambientals, i aquest no els té", ha reflexionat el conseller, que ha recordat que a Catalunya existeixen altres plantes similars, gestionades per municipis i mancomunitats de tot signe polític, i que aquestes tenen millor acceptació que els abocadors.

el més llegit

 1. 1

  L'Ajuntament de Vic ven l'edifici del Seminari Vell per 1,3 MEUR a l'empresa Bayés Salut

 2. 2

  Nysltar de Blanes crea unes mascaretes antivirals que duren tres mesos i ja n'ha venudes 2 milions als Estats Units

 3. 3

  Milloraran l'accés nord al barri de Can Puig de Banyoles amb una nova rotonda

 4. 4

  Les restriccions a Reus per la covid-19 s'allarguen set dies més però amb més aforament en actes religiosos i culturals

 5. 5

  El ple de Barcelona aprova retirar la Medalla d'Or a Heribert Barrera amb els vots contraris d'ERC i JxCat