BARCELONA, 6 ago. (EUROPA PRESS) -
El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Dami Calvet, ha anunciat aquest dijous que la Generalitat no tramitar el projecte de la planta de valorització energtica de residus que una empresa privada havia sollicitat installar a l'antiga central trmica de Cercs, a la comarca del Bergued (Barcelona).
"El Govern considera que aquest projecte no té les condicions urbanístiques necessries per aprovar-se", ha indicat el conseller en una roda de premsa telemtica, acompanyat del president del Consell Comarcal del Bergued i alcalde de Guardiola de Bergued, Josep Lara.
Calvet ha explicat que la Generalitat es va veure obligada per llei a tramitar el projecte proposat per l'empresa, per que, després d'estudiar-lo des d'un punt de vista urbanístic i ambiental, ha decidit paralitzar-lo "sine die" per incompatibilitats amb el pla d'ordenament urb vigent.
Per la seva banda, Lara ha insistit que la decisió d'aturar el projecte compta amb el suport de l'mplia majoria de municipis de la comarca, ja que "no encaixava" amb l'activitat econmica del territori --encarat al turisme-- ni amb els seus projectes de futur, i ha reconegut que la idea havia generat un ampli rebuig social i institucional.
"Hem de continuar treballant conjuntament per trobar activitats que siguin compatibles amb el que desitgem que sigui l'activitat del Bergued", ha afegit Calvet, que ha coincidit amb el president del Consell Comarcal en la necessitat de trobar altres projectes per a la central i el territori.
La nova planta d'incineració havia de suposar una inversió de 130 milions d'euros i la creació de 60 llocs de feina a l'antiga central trmica, que es troba sense activitat des de la seva clausura el 2011, segons va informar a l'octubre del 2019 l'Ajuntament de Cercs, que també ha votat en contra del projecte.
"Sense restar importncia a l'ocupació, perqu els projectes tirin endevant és necessari complir amb uns requisits urbanístics i ambientals, i aquest no els té", ha reflexionat el conseller, que ha recordat que a Catalunya existeixen altres plantes similars, gestionades per municipis i mancomunitats de tot signe polític, i que aquestes tenen millor acceptació que els abocadors.