Publicat 08/11/2015 11:45

La Generalitat oferirà als refugiats una guia interactiva al portal 'Refugee.cat'

Ja s'ha revisat un primer esborrany i la guia estarà llesta el dia 30

BARCELONA, 8 nov. (EUROPA PRESS) -

La guia d'acollida de refugiats que prepara la Generalitat tindrà un format digital i crearà un espai interactiu al portal 'Refugee.cat', amb l'objectiu que els nouvinguts "recuperin l'autonomia des del primer moment i no només tinguin accés a menjar i habitatge, sinó també al món cultural", ha explicat el professor de la Universitat Autònoma de Barcelona Miquel Àngel Essomba.

En declaracions a Europa Press, aquest investigador d'educació i diversitat ha explicat que en aquesta guia hi col·laboren diverses entitats i un tècnic de la Direcció General d'Immigració i que, coordinats per un comitè operatiu dirigit per Àngel Miret, aquest passat divendres van acabar un primer esborrany amb la previsió de tenir-la llesta el dia 30.

La guia estarà editada en català, castellà, àrab estàndard i anglès --amb possibilitat de traduir-se a l'ucraïnès--, i es publicaran també alguns exemplars en paper.

La primera part es dedica als refugiats i pretén facilitar la seva integració, amb la informació que necessiten per viure a Catalunya: la diversitat religiosa i lingüística --i els centres de culte i aprenentatge de llengües--, així com la relativa al transport públic, l'ensenyament, la salut i el treball, ha descrit.

També volen donar respostes a la societat, per això tenen un segon apartat dirigit a la pedagogia, per a ciutadans, entitats i l'Administració, amb models de bones pràctiques per a l'acollida.

Aborden la qüestió central que un refugiat no és un immigrant, no té una voluntarietat: un immigrat pot voler millorar una situació econòmica precària, però "un refugiat vol salvar la seva vida", ha posat èmfasi el pedagog, que també ha advertit del desgast i la fragilitat psicològica que tenen, que s'agreuja en el tràngol migratori.

El fòrum d'interacció suposarà un punt de trobada, creant així comunicació amb els catalans, amb apartats d'oferta i demanda, i en definitiva una "recepció més activa dels refugiats, que podran contribuir, resoldre els seus dubtes i no dependre de terceres persones", ha avançat.

També s'inclourà un apartat de preguntes freqüents, en què treballen ONG com Acnur i Creu Roja.

ALT CAPITAL CULTURAL

Essomba ha volgut conscienciar que es tracta de persones amb "alt capital cultural", majoritàriament, amb estudis professionals i universitaris i molt habituades a les noves tecnologies.

L'equip d'investigació del professor de la UAB va visitar Hongria al setembre --per la qual cosa probablement els van encarregar les guies--, quan es van adonar que "l'espai Wi-Fi de la plaça on eren els refugiats era el més concorregut", així com que poden comunicar-se en un anglès senzill.

A la seva arribada a Catalunya --data de la qual no se sap tot i que es preveia per a aquest mes--, els tècnics faran una primera entrevista per valorar les necessitats de les persones, les seves competències laborals, el lloc d'origen i com ha estat el viatge, i seran també els encarregats d'informar-los sobre aquestes guies de lliure accés.

L'EUROPA DEL CAPITAL

"Poden obtenir l'estatut de refugiats emparats en la Convenció de Ginebra, però no tenim informació sobre si arribaran amb ell o no perquè encara s'està decidint" ha apuntat a Europa Press, i ha valorat com a problemàtica la situació, que a més d'incertesa podria generar situacions peculiars com un refugiat sirià arribat a Catalunya amb estatut de refugiat de Grècia.

Essomba ha deplorat que "no s'està respectant en absolut l'article 13 dels drets humans, que empara la lliure circulació de persones refugiades".

"Hi ha una involució, Europa està derivant a l'Europa més conservadora, dels capitals i no de les persones, ja que permet la lliure circulació de béns i serveis però impedeix la dels refugiats aixecant murs", ha criticat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés